Luna lui Jupiter, Europa, ce are dimensiuni mai reduse decât Luna Pământului conţine de două ori mai multă apă decât Terra. Conform Science Alert, chiar şi Pluto deţine un ocean aproape la fel de mare precum cel de pe Pământ.
Steve Vance, cercetător din cadrul Jet Propulsion Laboratory, NASA, a analizat în decursul anilor obiectele spaţiale bogate în apă. Acesta a realizat calculele prin intermediul estimării grosimii gheţii şi a adâncimii oceanelor pentru a descoperi cantitatea de apă care ar putea exista.
Următorul grafic utilizează datele lui Vance pentru a prezenta care este volumul de apă sub formă lichidă de pe nouă obiecte spaţiale, inclusiv Pământul. Cantitatea de apă este prezentată în zettalitri (ZL), unitate ce este egală cu 10^21 sau 1 miliard de kilometri cubi. Pământul conţine 1,335 ZL de apă, conform National Oceanic and Atmospheric Administration, din SUA.
Vezi AICI graficul.
Astfel că, în funcţie de cantitatea de apă estimată, clasamentul se prezintă astfel: EnceladusTriton, Dione, Pluto, Pământ, Europa, Callisto, Titan şi Ganymede.
Ganymede este cea mai mare lună a lui Jupiter şi se află pe primul loc în această listă deoarece 69% din volumul său ar fi apă lichidă. Mimas, luna lui Saturn, şi Ceres, cel mai mare asteroid din Sistemul Solar, conţin de asemenea oceane. Însă, până în prezent, cercetătorii nu au putut estima cu siguranţă volumul acestora.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: