Un obiect spaţial descoperit recent, cu o orbită stranie, ar putea dezvălui existenţa Planetei 9
Existenţa ”Planet Nine” a fost teoretizată iniţial de către specialiştii Caltech în 2016 atunci când au observat un grup de obiecte la marginea Sistemului Solar ce aveau orbită înclinată. Conform Mail Online, ei au sugerat că orbita obiectelor era distorsionată de către atracţia gravitaţională a planetei 9 din Sistemul Solar.
Obiectele prezentau o orbită eliptică înclinată către acelaşi punct. Deşi Planet Nine nu a fost observată niciodată, mai mulţi astronomi, inclusiv cercetători de la NASA, au publicat studii ce susţin această idee. Într-o nouă lucrare, un grup de specialişti din cadrul Universităţii din Michigan descriu prezenţa unui obiect îndepărtat ce a fost observat în 2014 ce ar putea avea mărimea unei planete pitice.
Obiectul spaţial denumit 2015 BP519 a atras atenţia echipei deoarece are o orbită neobişnuită, înclinată într-o direcţie diferită faţă de restul obiectelor ce orbitează Soarele. Echipa a utilizat simulări computerizate ale Sistemului Solar pentru a descoperi cum a apărut această traiectorie neobişnuită. În cadrul simulărilor nu a fost observată o înclinare a orbitei obiectului 2015 BP519, sistemul fiind compus doar dn opt planete. Însă atunci când specialiştii au adăugat ce-a de-a noua planetă, obiectul spaţial a căpătat aceeaşi înclinaţie precum cea observată de către astronomi. ”Nu este o dovadă a existenţei Planetei 9,” a declarat profesorul David Gerdes, astronom din cadrul Universităţii din Michigan. ”Însă prezenţa unui astfel de obiect în sistemul nostru solar susţine teoriile despre cea de-a noua planetă,” a adăugat el.
Conform dr. Konstantin Batygin, astrofizician din cadrul Caltech (California), infirmarea teoriei Planetei 9 ar putea rezulta în alte cinci mistere nerezolvate. În prezent, cercetătorii utilizează telescopul Subaru din Hawaii pentru a detecta Planeta 9.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: