O cercetătoare şi-a utilizat propriul sânge pentru a înlocui probele a 100 de pacienţi în cadrul unei cercetări privind cancerul
Maria Cristina Miron Elqutub, fostă cercetătoare din cadrul Universităţii din Texas a admis că şi-a utilizat şi etichetat propriile probe de sânge ca aparţinând celor 98 de pacienţi din cadrul unui studiu genetic. Conform Science Alert, US Office of Research Integrity (ORI) susţine că Elqutub a declarat că a modificat ”intenţionat” probele. Deşi niciun pacient nu a fost afectat de acest lucru, frauda are un impact uriaş asupra domeniului ştiinţific.
Informaţiile pe care Elqutub le-a falsificat au fost utilizate în două studii publicate în jurnalele Cancer şi PLOS One în care au fost implicaţi sute de pacienţi afectaţi de cancer şi persoane din grupurile de control. În prezent, articolul din jurnalul Cancer a fost retras. Membrii publicaţiei au declarat că ”autorii au descoperit că probele de sânge au fost compromise.”
Psihologul Adel El-Naggar, din cadrul MD Anderson Cancer Centre, coautor al ambelor studii a declarat că a descoperit o ”discrepanţă” atunci când au utilizat probele de sânge în altă cercetare şi au observat că ceva era în neregulă. ”Este o situaţie neplăcută,” a declarat El-Naggar.
În urma neregulilor, Elqutub va fi asistată în următorii trei ani dacă va dori să realizeze alte cercetări, fiind supusă şi altor condiţii. În prezent, nu este cunoscut motivul pentru care Elqutub a decis să utilizeze propriul sânge pentru a-l înlocui pe cel al pacienţilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole”