Protonii au doborât recordul presiunii stabilit de stelele neutronice, stelele moarte incredibil de dense care se formează atunci când o stea explodează iar miezul se prăbuşeşte în sine, presând mai multă masă decât cea a Soarelui într-un corp cu dimensiunea unui oraş, scrie Science News.
Presiunea din centrul protonilor este de circa un milion de trilioane de trilioane de ori mai mare decât presiunea atmosferică a Pământului şi de 10 ori mai mare decât presiunea dintr-o stea neutronică. Anterior, savanţii au prezis că astfel de presiuni pot exista în interiorul protonilor, dar acesta este primul experiment care a măsura presiunea.
Protonii sunt alcătuiţi din particule mai mici precum cuarcii, care au sarcină electrică, şi gluonii, care transmit forţa nucleară tare ce ţine protonii împreună. În centrul protonilor, există o presiune care împinge în exterior, dar aceasta este contracarată de o presiune care împinge spre interior de la regiunile externe ale particulei.
Acest tipar de presiuni poate fi considerat corespondentul tiparului care are loc în obiectele mult mai mari. „Într-un fel, arată ca o stea”, a precizat fizicianul Oleg Teryaev de la Joint Institute for Nuclear Research in Dubna din Rusia. Stelele au de asemenea presiuni care împing spre exterior din centru care sunt contracarate de presiunea internă a gravitaţiei.
Datele pentru studiu au fost obţinute cu ajutorul detectorului de particule cunoscut ca CLAS (Continuous Electron Beam Accelerator Facility Large Acceptance Spectrometer), localizat la Jefferson Lab.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fizicienii sunt perplecşi: protonii sunt mai mici decât ar trebui conform legilor fizicii
România va avea şansa să găzduiască un proiect CERN privind iradierea tumorilor canceroase