România va avea şansa să găzduiască un proiect CERN privind iradierea tumorilor canceroase

16 05. 2018, 17:30

Evangelos Gazis, profesor de fizică a particulelor la Universitatea Naţională Tehnică de la Atena şi membru al Comitetului Ştiinţific CERN, a declarat pentru cotidianul grec Kathimerini că Grecia a refuzat să investească în găzduirea unităţii CERN, informează portalul de ştiri GreekReporter.

Unitatea cuprinde un sistem de iradiere cu fascicule de protoni a tumorilor canceroase, cu rezultate extraordinare în cazul cancerelor primare, întrucât „ţinteşte centrul” tumorii, distrugând-o complet şi lăsând intacte celulele sănătoase din jurul ei, scrie Mediafax.

Unitatea va fi găzduită de o ţară din zona Balcanilor care îşi asumă investiţia în acest proiect, aceasta urmând să aibă exclusivitatea utilizării acestei unităţi pentru toate statele din Peninsula Balcanică, Africa de Nord şi posibil Turcia. Valoarea investiţiei nu depăşeşte 100 de milioane de euro.

Astfel de unităţi sunt active de mai mulţi ani în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Coreea de Sud, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Kostas Fotakis, adjunct al ministrului pentru Cercetare şi Inovaţie, a declarat că „valoarea unei astfel de investiţii este ridicată, cuplată cu stadiul experimental de eficacitate şi aplicabilitatea limitată a acestei metode”.