NASA a scos la iveală că va trimite un mic elicopter care să zboare peste Marte, alături de roverul Mars 2020
Savanţii s-au confruntat însă cu o serie de probleme. Cele mai importante au fost atmosfera extrem de rarefiată a Planetei Roşii şi întârzierea de comunicare dintre centrul de control de pe Pământ şi rover, scrie Futurism.
Călătorind la viteza luminii, este nevoie de câteva minute pentru ca orice comandă trimisă de pe Terra să ajungă la elicopter, astfel că roverul zburător va trebui să fie cel puţin parţial autonom.
De asemenea, atmosfera marţiană este practic inexistentă. Presiunea aerului de la suprafaţa solului este mai scăzută decât altitudinea maximă a elicopterului atunci când zboară deasupra Pământului. Pentru a decola, robotul trebuie să îşi învârtă elicele de 10 ori mai repede (3.000 de rotaţii pe minut) decât pe Pământ şi trebuie să aibă bateriile şi alte echipamente cât mai uşoare cu putinţă.
Atunci când va ajunge la planeta vecină, în februarie 2021, va realiza misiuni de explorare pentru a găsi cele mai bune locuri de amartizare şi, de asemenea, va căuta semne ale existenţei vieţii şi hazarde care ar conta pentru viitorii astronauţi care s-ar aventura pe Marte. Mai mult, va ajuta la cercetarea geologiei, asistând roverele de la solul Planetei Roşii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Mars 2020, roverul care ar putea descoperi primele semne ale vieţii extraterestre
NASA va încerca să obţină oxigen din atmosfera lui Marte în demersul de a coloniza planeta
Trecutul umed al planetei Marte a fost scos la iveală cu ajutorul unei noi metode