Ucigaşii invizibili, cele trei virusuri care pot decima lumea

13 05. 2018, 13:00
Virusurile ne-au demonstrat cum pot să ne influenţeze nu doar sănătatea ci şi evoluţia şi istoria. În ciuda puterii de adaptare a umanităţii şi a progreselor majore din medicină, aceşti ucigaşi invizibili continuă să ucidă milioane de oameni în fiecare an. Gripa, variola şi Ebola se numără printre cele trei virusuri care au lăsat cele mai multe decese în urma lor. Fiecare dintre cele trei a jucat un rol imposibil de uitat în istoria omenirii. Fiecare epidemie de gripă este o adevărată ameninţare, variola a omorât mai mulţi oameni decât toate războaiele din istoria omenirii, în timp ce Ebola şochează şi terorizează lumea de fiecare dată când apare.

Realizat pe parcursul a trei ani, documentarul Discovery prezintă în cele trei părţi o călătorie în jurul lumii prin care telespectatorii înţeleg modul în care virusurile ne-au influenţat sănătatea şi istoria, impactul biologic şi social pe care îl au asupra societăţii noastre globale şi munca incredibilă dusă împotriva lor, se arată într-un comunicat al Discovery Channel. În lupta lor continuă cu oamenii, ”Ucigaşii invizibili” lansează o întrebare simplă: Câştigăm? Vom fi pregătiţi când va izbucni următoarea pandemie? 

Premiera documentarului va avea loc duminică 13 mai, la ora 21:00 pe Discovery Channel.
 
Seria ”Ucigaşii invizibili” cuprinde interviuri cu oficiali de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, diverse Institute Naţionale de Sănătate (NIH), Institutul Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), precum şi informaţii de la experţi din cadrul Naţiunilor Unite şi experţi în biosecuritate.
 
Prima parte a documentarului: GRIPA (premiera pe 13 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel) caută să descopere impactul uimitor şi puţin înţeles al acestui virus aflat în continuă evoluţie, adesea tragic subestimat de oameni ca fiind doar o rudă mai mică a simplei răceli. În fiecare an, cu şase luni înaintea fiecărui sezon preconizat de gripă, reprezentanţii organismelor medicale mondiale se adună pentru a încerca să presupună ce tulpină de virus va fi cea mai răspândită şi să determine care vaccin va fi cel mai de succes în tratarea celor afectaţi. 
 
„Trebuie să privim ca într-un glob de cristal şi să putem spune: care dintre aceste mii şi mii de tulpini s-ar putea răspândi peste şase luni? Apoi, nu ne mai rămâne decât să facem vaccinul potrivit.”, explică Dr. David Morens, Senior Scientific Advisor, NIAID / NIH.
 
Acest episod al documentarului tratează celebra pandemie care a avut loc în urmă cu o sută de ani, într-o epocă în care nu existau vaccinuri şi în care gripa a ucis aproximativ 50-100 de milioane de oameni din întreaga lume, 700.000 doar în SUA. Datorită progreselor medicale, în ziua de astăzi milioane de oameni de pe planetă au acces la vaccinuri antigripale, la preţuri accesibile – deşi multe persoane consideră că aceste vaccinuri sunt chiar factorul provocator – o convingere pe care oficialii medicali o combat cu tărie.
 
Partea a doua a documentarului, VARIOLA (premiera pe 20 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel) spune povestea uneia dintre cele mai mari realizări medicale: eradicarea completă a celei mai grave boli cunoscută omenirii, un flagel care a dus la un număr estimat de cinci sute de milioane de decese doar în secolul XX. Jurnalistul Michael Specter explică: „Probabil că variola a ucis mai mulţi oameni decât toate războaiele din istoria omenirii adunate la un loc”.
 
Astăzi, cu boala eradicată de aproape 40 de ani, acest virus temut şi mortal se poate întoarce ca una dintre cele mai semnificative ameninţări biologice cu care s-ar putea confrunta omenirea. 
 
Ultima parte a documentarului, EBOLA (premiera pe 27 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel), examinează unul dintre cele mai mortale virusuri din lume. Răspândit prin contactul fizic cu fluidele corpului infectat – acest ucigaş invizibil transformă compasiunea umană într-o vulnerabilitate care atacă pe oricine încearcă să aibă grijă de bolnavi. Episodul analizează modul în care a izbucnit o adevărată „furtună epidemiologică perfectă” în Africa de Vest în 2014 într-un spaţiu unde practicile culturale, lipsa infrastructurii de sănătate publică şi o mobilizare globală lentă au contribuit la dezvoltarea celui mai periculos focar de Ebola din istorie. 
 
Seema Yasmin, epidemiolog al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a afirmat: „Epidemia din Africa de Vest ne-a arătat că trebuie să fim gata în orice moment pentru că o epidemie izbucnită oriunde pe glob, reprezintă un pericol pentru întreaga planetă.” Acest episod dezvăluie şi modul cum a fost dezvoltat şi testat un vaccin într-o cursă contratimp precum şi succesul avut în stoparea epidemiei.