Home » Știință » Un transplant care pare de domeniul SF-ului: în corpul unei femei a fost ”crescută” o nouă ureche

Un transplant care pare de domeniul SF-ului: în corpul unei femei a fost ”crescută” o nouă ureche

Un transplant care pare de domeniul SF-ului: în corpul unei femei a fost ”crescută” o nouă ureche
Publicat: 14.05.2018
Soldatul american Shamika Burrage are o ureche care la prima vedere şi chiar şi la atingere pare absolut normală. La fel ca cea dreaptă, urechea stângă are celulele ei şi este conectată la restul corpului cu propriile vase de sânge. Însă, urechea nu este cea „originală”, trecând printr-un transplant care pare de domeniul viitorului.

Femeia şi-a pierdut urechea într-un accident de maşină în Odessa, Texas, în anul 2016. Acum, este ultimul pacient care a trecut prin procedura de reconstrucţie numită prelaminated forearm free flap, o operaţie care implică creşterea de nou ţesut prin implantarea cartilajului sub o formă de ureche în antebraţul pacientului, scrie Live Science.

Deşi mulţi civili din întreaga lume au trecut prin operaţie, Burrage este primul soldat american care a beneficiat de noua procedură.

Chirurgii au creat o matriţă de ureche prostetică prin obţinerea cartilajului de la pacient, acest lucru se întâmplă de obicei de la coaste. Cartilajul este apoi modelat, câteodată, cu ajutorul unei matriţe realizate la o imprimantă 3D. Este implantat sub pielea antebraţului pacientului.

Pentru că acest cartilaj provine tocmai din ţesutul pacientului, pielea va începe să crească în jurul formei. Noi vase de sânge se vor forma în ţesutul transplantat şi după câteva luni de vindecare, noua ureche poate fi transplantată la cap. În cazul lui Burrage, a fost nevoie de piele de pe antebraţ pentru a acoperi cicatricile.

Urechea are noi vene şi chiar nervi noi, astfel că o simtă”, a precizat Owen Johnson, şeful departamentului de chirurgie plastică de la William Beaumont Army Medical Center din El Paso, Texas, unde a fost operată femeia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Medicii au reuşit să crească pe mâna unui bărbat o ureche

Un artist australian şi-a implantat o ureche pe mână. Ce urmăreşte să facă

Premieră în lumea medicală: doctorii au transplantat o ureche care a crescut pe antebraţul unui om – VIDEO

Piese de schimb pentru corpul uman: urechi „crescute” în laborator

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase