Neurosavanţii au găsit primele dovezi conform cărora animalele pot recrea evenimente din trecut
Studiul, condus de profesorul Jonathon Crystal, a apărut recent în revista de specialitate Current Biology.
„Motivul pentru care suntem interesaţi în memoria animalelor nu este doar pentru a le înţelege, dar şi să dezvoltăm noi modele de memorie care se potrivesc cu tipurile de memorie care apar în cazurile medicale, precum boala Alzheimer”, a precizat Crystal.
„Suntem interesaţi în memoria episodică, iar aceasta joacă un rol important pentru că se deteriorează în boala Alzheimer şi în îmbătrânire în general”, a adăugat Danielle Panoz-Brown, doctorand la Universitatea Indiana şi autorul principal al studiului.
Pentru a analiza acest tip de memorie la animale, cercetătorii au petrecut aproape un an lucrând cu 13 şobolani, pe care i-a antrenat să memoreze o listă de 12 mirosuri diferite. Aceştia au fost plasaţi apoi într-o „arenă” cu diferite mirosuri şi primeau recompense atunci când identificau penultimul miros sau al patrulea miros de la coada listei, relatează Phys.
Echipa a schimbat numărul mirosurilor de pe listă înaintea fiecărui test pentru a confirma că acestea erau identificate pe baza poziţiei de pe listă, nu numai a mirosului în sine, dovedind că animalele se bazau pe abilitatea lor de a-şi aminti întreaga listă în ordine. Arene cu diferite tipare au fost folosite pentru a comunica cu şobolanii care căutau cele două opţiuni.
După antrenament, animalele au putut completa cu succes sarcina lor în 87% din timp pe parcursul tuturor experimentelor. Rezultatele reprezintă dovezi puternice conform cărora animalele utilizează recrearea episoadelor din memorie.
Alte experimente au confirmat că memoria şobolanilor erau de lungă durată şi rezistentă la „interferenţa” altor amintiri, ambele marcând memoria episodică. De asemenea, savanţii au realizat teste care au inhibat temporar activitatea hipocampusului – locul memoriei episodice din creier – pentru a confirma că rozătoarele îşi foloseau această parte din creier.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Proteina ce provoacă apariţia bolii Alzheimer s-ar putea răspândi în creier precum o infecţie
Descoperire extrem de importantă. Ce ar putea declanşa în realitate Alzheimer-ul