În 2015, sub JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), Iran a fost de acord să reducă programul nuclear şi să permită inspecţiile internaţionale în schimbul eliminării sancţiunilor economice impuse de SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi China, potrivit Nature.
„Eram entuziasmaţi atunci când acordul a fost semnat, dar din păcate lucrurile au mers într-o altă direcţie”, a precizat Soroosh Sorooshian, un hidrolog iranian stabilit în Statele Unite, de la Universitatea California.
Savanţii iranieni au extins colaborările cu omologii europeni în domenii precum siguranţa şi securitatea nucleară, dar un asemenea demers nu a prins rădăcini şi cu SUA. Acest lucru se datorează şi faptului că unele dintre sancţiunile aplicate de Statele Unite nu au fost eliminate în ciuda semnării acordului.
Matthew Bunn, cercetător la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, caută să obţină aprobare pentru a iniţia un dialog cu savanţii de top în energie nucleară din Iran, cu miza finală de a îndrepta ţara către un program nuclear sigur. Conform acestuia, decizia lui Trump poate împiedica o astfel de colaborare şi, de asemenea, poate duce la dezvoltarea unui program prin care Iranul ar deveni putere nucleară.
Alte colaborări care pot fi ameninţate includ demersul de la Fordow, un edificiu aflat lângă Qom, în nordul Iranului. Ca parte din JCPOA, Iran a fost de acord să oprească procesul de îmbogăţire al uraniului. Acum, ţara urmăreşte să studieze fizica particulelor şi să folosească instalaţia pentru a produce izotopi medicali.
Sorooshian mai precizează că singura veste bună este aceea că studenţii iranieni care au intrat în universităţile americane au crescut în ultimii ani, ceea ce va ajuta pe viitor, în următoarele decenii, la clădirea unei relaţii dintre cele două ţări.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Tot ceea ce trebuie să ştii despre Coreea de Nord şi programul său de construire a armelor nucleare