Au fost creaţi primii embrioni artificiali ce au iniţiat sarcina în cazul şoarecilor

10 05. 2018, 00:00

În prezent, medicii nu reuşesc să intervină în astfel de probleme . Conform Science Alert, aceştia nu pot observa ce se întâmplă cu un embrion la scurt timp după ce este fertilizat. 

Însă acest lucru s-ar putea schimba curând prin intermediul unui nou model al unui embrion aflat în primele faze de dezvoltare. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Maastricht şi Academia Regală Neerlandeză de Arte şi Ştiinţe au creat modelul. 

În cazul mamiferelor, blastocistul este o sferă creată din mai puţin de 100 de celule ce se formează la o zi de la fertilizarea ovulului. Odată implantat în uter, celulele  din blastocist se transformă în embrion, iar celulele ce formează sfera se transformă în placentă. 

Nicolas Rivron, principalul cercetător al studiului, susţine că cercetătorii ştiau deja cum să creeze părţile interne şi externe ale blastocistului prin intermediul celulelor stem, însă problema era că nu au reuşit să le combine pe cele două.

Echipa de cercetători olandeză a reuşit să creeze, cu succes, un embrion artificial cu trofoblaste, celulele ce devin placentă, şi au numit nou model ”blastoid”. Pentru a crea blastoidul au crescut iniţial celule stem embrionice şi trofoblastice. Apoi au introdus cele două tipuri de celule într-un amestec de molecule ce le-a ajutat să creeze legături. Atunci când a fost transferat către uterul unui şoarece, embrionul artificial s-a comportat precum unul normal. Celulele au început să se dividă şi să creeze legături cu vasele de sânge ale mamei. 

În cazul oamenilor, blastocistul se formează la cinci zile de la fertilizare. ”Pentru prima oară putem analiza acest fenomen în detaliu şi putem realiza diferite teste pentru a descoperi medicamente mai eficiente în lupta împotriva infertilităţii,” a declarat Rivron. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Au fost obtinuti embrioni umani cu ADN de la trei persoane
 
Embrionul cu doi tati
 
Premieră în medicină: Un copil a fost născut dintr-un embrion îngheţat în urmă cu 25 de ani
 
Fascinantul proces al dezvoltării embrionului. Poate avea implicaţii cruciale în medicină