Home » Știință » De ce ”războinica” descoperită pe Marte nu este reală. Fenomenul care stă la baza acestor ipoteze

De ce ”războinica” descoperită pe Marte nu este reală. Fenomenul care stă la baza acestor ipoteze

Publicat: 03.05.2018
O altă imagine cu o rocă de pe Marte este considerată de unii o dovadă a unei civilizaţii extraterestre. Conform unui videoclip publicat pe Youtube, formaţiunea neobişnuită ar reprezenta capul unei statui al unei războinice, similar cu statuile din Egiptul străvechi.

Însă, în cadrul acestei ipoteze există o singură problemă: piatra arată ca un craniu din cauza unui fenomen mintal denumit pareidolia.

Conform Science Alert, Joe White a publicat videoclipul la începutul lunii aprilie. ”Am descoperit ceea ce seamănă cu craniul unei statui ce reprezintă o femeie într-una dintre imaginile realizate de Curiosity,” scria Joe în descrierea videoclipului. ”Pare că seamănă cu o războinică ce are pe cap un coif. Este similară cu unele statui ce există şi pe Pământ din perioada Evului Mediu,” a mai scris el. 

A fost Pământul locuit, acum miliarde de ani, de o altă specie avansată tehnologic? Acest cercetător a pus pe jar comunitatea oamenilor de ştiinţă cu descoperirea lui. Motivul pentru care aceşti extratereştri ar fi dispărut

De mai multe ori în ultimii ani formaţiunile din rocă de pe Marte au entuziasmat căutătorii de extratereştrii. Însă toate aceste ”descoperiri” ale unei civilizaţii extraterestre pot fi puse, fără îndoială, pe seama pareidoliei. 

Pareidolia este un fenomen psihologic definit drept o iluzie sau o interpretare greşită, acesta constă în perceperea unor stimuli externi (în general imagini, uneori sunete) ca fiind semnificativi şi interpretaţi precum obiecte familiare, cunoscute. De cele mai multe ori, stimulii percepuţi sunt vagi, aleatorii şi obscuri însă sunt percepuţi concret ca fiind clari, distincţi si precişi. Cel mai cunoscut caz a avut loc în 1976, când o imagine a fost denumită ”Chipul de pe Marte”. 

Însă odată cu evoluţia tehnologiei s-a dovedit că acest chip uman de pe Marte era de fapt o formaţiune naturală. Chiar şi pe Pământ există sute de formaţiuni din rocă ce par să deţină trăsăturile unui chip uman. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase