Omul, care a dorit să rămână anonim, a fost operat pe 26 martie şi se recuperează bine, scrie New Scientist.
În operaţia care a durat 14 ore, echipa de doctori de la Johns Hopkins Hospital din Maryland au conectat 3 artere, patru vene şi doi nervi care ar trebui să ofere noului ţesut un aport normal de sânge şi senzaţie.
Omul a primit şi măduvă osoasă de la acelaşi donator, pentru a ajuta organismul pacientului să accepte noul ţesut şi să limiteze cantitatea de medicamente imunosupresoare care trebuie administrată.
Până acum, au fost înregistrate trei transplanturi de penis, în Africa de Sud şi în Statele Unite; dar aceasta este prima situaţie în care transplantul nu implică doar penisul, ci şi ţesutul din jur.
În prezent, pacientul poate merge, iar medicii se aşteaptă ca în curând să poată urina prin penis. Senzaţiile au nevoie de circa şase luni pentru a reveni, iar echipa speră că îşi va recâştiga funcţia sexuală.
În ciuda faptului că şi testiculele au fost vătămate, veteranul nu a primit ţesut testicular de la donator. „Am luat o decizie la începutul programului să nu transplantăm ţesut care generează spermă”, a precizat Damon Cooney, unul dintre cei nouă chirurgi din echipă. Şansa ca materialul genetic de la donator să ajungă la copiii pacientului ar ridica probleme etice dificile.
Echipa de medici nu este la prima intervenţie în care au transplantat părţi pierdute ale corpului veteranilor. În trecut, medicii au fost primii care au transplantat două braţe unui soldat care şi le-a pierdut într-o explozie în Irak.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un amator a rezolvat o problemă veche de 60 de ani
Când se recomandă transplantul hepatic şi în cât timp se reface ficatul donatorului