O nouă armă împotriva diabetului de tip I: invenţia revoluţionară a ”pancreasului artificial” poate salva nenumărate vieţi
Tehnologia funcţionează printr-un fel de sistem închis care monitorizează glicemia din sânge în timp ce livrează doze de hormoni potriviţi – pentru unii poate fi un vis devenit realitate, relatează Science Alert.
O echipă condusă de cercetătorii de la Universitatea Aristotel din Grecia a evaluat 41 de studii cu privire la siguranţa şi eficacitatea a două tipuri de pancreas artificial utilizate de mai mult de 1.000 de voluntari. Echipa a găsit că voluntarii care utilizau aceste dispozitive au petrecut cu aproximativ 10% mai mult din 24 de ore în spectrul sănătos al nivelului de glicemie. Aceasta este o veste încurajatoare, care arată că medicina merge în direcţia cea bună, dar mai sunt necesare studii cu privire la riscuri, costuri şi beneficii.
Diabetul este o clasă de condiţii care face dificil pentru organism de a echilibra nivelul de glicemie, cauzat ori de probleme în producerea insulinei necesare pentru absorbţia de glucide de către celule, precum diabetul de tip 1, sau rezistenţa la insulină, precum diabetul de tip 2.
Dispozitivul de acest fel foloseşte un algoritm care poate echilibra nivelul de insulină sau glucagon necesar injectării ca răspuns la măsurătorile glicemiei, uşurând viaţa pacientului care nu trebuie să mai verifice periodic glicemia (deşi intervenţia umană este încă necesară).
Mai mult decât atât, întrucât unii bolnavi de diabet pot muri în timpul somnului, aparatul poate funcţiona şi noaptea, monitorizând continuuu nivelul de glicemie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit un nou tip de diabet. Apare mult mai frecvent decât cel de tip 1
O dietă miraculoasă arată că diabetul de tip 2 este reversibil!
Semnele care prevestesc diabetul
Diabetul, boala care afectează aproape toate organele. Cum ar trebui tratată?