Un nou studiu doreşte să rezolve una dintre marile probleme ale explorării spaţiale. Un element crucial îl reprezintă construirea de ”benzinării” în cosmos
Koki Ho, autorul principal al studiului, a precizat că este vorba despre găsirea unui echilibru între timp şi cantitatea de combustibil – ajungerea la destinaţie mai rapid necesită un consum mai ridicat, scrie Phys.
Dacă timpul nu este o problemă, propulsia lentă dar eficientă poate fi o alegere mai bună. Ho a precizat şi că există oportunităţi de a minimiza masa vehiculului spaţial şi costul atunci când problema este analizată din perspectiva mai multor lansări sau zboruri.
„Scopul nostru este să facem explorarea spaţială eficientă”, a precizat Ho. „O metodă de a realiza acest lucru este de a lua în considerare că vom lansa mai multe misiuni împreună, nu să lansăm totul de la sol, aşa cum s-a întâmplat în cazul misiunilor Apollo”. Experţii doresc să elaboreze o campanie în care fiecare etapă să se bazeze pe cea precedentă, într-un mod stratificat. „Dacă o misiune anterioară a instalat ceva infrastructură, precum un depozit de combustibil sau a început lucru la exploatarea oxigenului din solul Lunii, acestea să fie folosite în demersul următoarei misiuni”, a adăugat Ho.
„În acest studiu am proiectat vehicule de la zero, astfel, designul lor poate deveni parte din crearea campaniei”, a adăugat Ho. „Spre exemplu, dacă dorim să trimitem un om în spaţiu, pe Marte, până în deceniul al patrulea al secolului XXI, putem crea o navă şi să plănuim o campanie cu mai multe misiuni pentru a realiza eficienţa maximă şi costul minim de lansare”.
De asemenea, studiul încorporează conceptul de depozite de combustibil în spaţiu, precum benzinăriile dispuse strategic la anumite distanţe. „O misiune poate fi realizată prin trimiterea în spaţiu a staţiilor care depozitează combustibil sau alte încărcături şi consumabile”, a afirmat cercetătorul. Acest lucru înseamnă că deoarece combustibilul este disponibil în spaţiu, vehiculul lansat de pe Terra nu trebuie să transporte întreaga cantitate de combustibil necesară pentru ajungerea la destinaţie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: