Biţii cuantici sau qubiţi sunt segmentele de bază ale computării cuantice. Conform Science Alert, provocarea privind qubişi provine de la faptul că aceştia se bazează pe particule subatomice pentru a exista în mai mult de o stare în acelaşi timp.
Biţii obişnuiţi pot exista în două stări: 1 şi 0. Pe de altă parte, qubiţii, mulţumită legăturilor cuantice, pot exista în acelaşi timp în ambele stări. Acest lucru permite computerelor să funcţioneze mult mai rapid şi să fie mai puternice decât cele existente în prezent. Însă acest lucru este posibil doar dacă qubiţii sunt combinaţi pentru a crea registre. Recordul anterior pentru un registru cuantic a fost realizat în 2011, când fizicienii din cadrul laboratorului Rainer Blatt (Austria) au reuşit să creeze o legătură de 14 qubiţi.
În cadrul experimentului recent, 20 de atomi de calciu au fost înlănţuiţi prin intermediul laserelor. Echipa a reuşit să lege ionii de calciu cu trei sau patru alţi ioni de calciu în cadrul sistemului. Deşi nu este pentru prima oară când este creată o legătură cu atât de mulţi qubiţi, premiera constă în faptul că echipa a putut manevra individual fiecare qubit.
Pentru a realiza acest lucru, specialiştii au utilizat ”capcane” pentru ioni pentru a restrânge ionii de calciu cu ajutorul unui câmp magnetic. Apoi au utilizat lasere pentru a crea legături între ioni în cadrul unui sistem de 20 de qubiţi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: