Descoperirea i-a luat prin surpindere pe specialiştii ce anterior au descoperit că aceaşi variaţie genetică este principalul motiv pentru care unele persoane au o dorinţă aparte pentru alimentele dulci. Conform ScienceDaily aceste persoane consumă, în general, mai mult zahăr decât cele ce nu deţin această variaţie.
”Practic contrazice o credinţă comună conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente dulci au un coeficient al grăsimiii corporale mai mare,” a declarat profesorul Niels Grarup din cadrul Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Însă efectele asociate aceste variaţii genetice nu sunt cu totul pozitive, sugerează rezultatele noului studiu. Variaţia are legătură cu o uşoară creştere a tensiunii arteriale şi acumularea unei cantităţi mai mari de grăsime în regiunea taliei.
Rezultatele studiului se bazează pe informaţiilor obţinute în urma studierii a 450.000 de indivizi. Acestea au inclus probe de sânge, chestionare privind alimentaţia şi informaţiile genetice. Aproximativ 20% din populaţia europeană deţine această variaţie genetică, susţine Neils Grarup.
În prezent specialiştii încearcă să afle dacă este posibilă detectarea sau înlocuirea variaţiei genei FGF21 prin intermediul medicamentelor, pentru tratarea obezităţii sau a diabetului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: