Plasticul ar putea proveni de la un mobilier moale sau materiale sintetice. Particule din acest plastic ajung în praful obişnuit din gospodării ce cade inclusiv în farfuriile cu alimente.
Conform Phys, echipa din cadrul Universităţii Heriot-Watt a realizat descoperirea după ce a aşezat capcane de praf lipicioase pe mesele din trei locuinţe. Aproximativ 14 bucăţi de plastic au fost descoperite pe vasul Petri la sfârşitul unei mese de 20 de minute. Acesta fiind echivalentul a 114 fibre de plastic ce cad în medie în farfuriile cu mâncare.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în medie, o persoană consumă până la 68.415 de fibre de plastic anual din în timpul meselor. Echipa a comparat apoi fibrele de plastic regăsite în stridiii cu cantitatea medie descoperită în timpul meselor. Ei au descoperit 2 sau mai puţine microbile în fiecare stridie, fapt ce poate fi asociat mediului acvatic. Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că persoană ingerează, în medie, 100 de particule de plastic anual doar prin consumul fructelor de mare.
Însă sunt ingerate între 13.731 şi 68.415 de fibre anual în timpul meselor din cauza prafului din locuinţe. ”Aceste rezultate pot fi surprinzătoare pentru persoanele care consideră că majoritatea particulelor de plastic sunt ingerate din animalele marine,” a declarat principalul autor al lucrării, dr. Ted Henry.
Aceste fibre de plastic descoperite în mâncarea gătită în casă nu provin de la alimente sau din mediul în care este gătită mâncarea, ci din praful din gospodării.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: