O nouă tehnică simplă de purificare a apei poate salva vieţile a zeci de mii de oameni în fiecare an
This browser does not support the video element.
Având atât proprietăţi hidrofilice (absorbţia apei), cât şi semiconductoare (absorbirea luminii solare), aceste „hidrogeluri” (reţele de lanţuri de polimer cunoscute pentru absorbţia apei) dau posibilitatea producerii apei curate şi potabile din orice sursă, chiar dacă este vorba despre oceane sau rezervoare contaminate, scrie Phys.
Descoperirile au fost publicate în noul număr al jurnalului Nature Nanotechnology.
„Am rescris întreaga abordare a evaporării apei cu ajutorul luminii solare”, a precizat Yu. Noua tehnologie foloseşte aşadar energia solară pentru a susţine evaporarea apei pentru desalinizare eficientă.
Tehnologiile existente care implică evaporarea apei cu ajutorul energiei solare, folosită pentru tratarea apei sărate, este extrem de costisitoare şi se bazează pe instrumente optice pentru a concentra lumina. De aceea, cercetătorii americani au creat nanostructuri care necesită o cantitate de energie mult mai mică, fiind nevoie doar de nivelul de lumină obişnuit, crescând şi volumul de apă care poate fi procesat.
„Desalinizarea apei prin distilare este o metodă des întâlnită pentru producţia în masă a apei dulci. Totuşi, tehnologiile curente de distilare, au nevoie de o infrastructură amplă şi de consum mare de energie”, a precizat Fei Zhao, cercetător în cadrul echipei lui Yu.
Capacitatea de desalinizare a acestor hidrogeluri a fost testată în mostrele de apă din Marea Moartă, cunoscută pentru salinitatea extrem de ridicată. Cercetătorii au reuşit, cu ajutorul noii metode, să reducă semnificativ salinitatea din mostrele de apă, chiar încadrându-se în standardele acceptate de apă potabilă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mai mult decât atât, „hidrogelurile pot înlocui cu uşurinţă componentele centrale ale sistemelor existente de desalinizare”, a precizat Yu.
Întrucât sarea este o substanţă foarte dificil de separat de apă, cercetătorii au demonstrat că noile filtre pot curăţa apa de alte contaminări care sunt considerate nesigure pentru consum.
Impactul acestei tehnologii poate fi extrem de semnificativ, odată cu creşterea în cerere a apei potabile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Scrumul de ţigară poate fi folosit la filtrarea apei potabile
Ţările în care apa de la robinet NU este potabilă. Unde se încadrează România? (Infografic)
Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile