După 10 luni de controverse, un cunoscut jurnal ştiinţific a retras un studiu privind ”erorile” tehnicii revoluţionare de modificare genetică CRISPR

04 04. 2018, 00:00

În mai 2017, cunoscutul jurnal Nature Methods a publicat un studiu realizat de specialiştii din cadrul Universităţii din Columbia. Studiul susţinea că tehnologia CRISPR de modificare a genelor ar provoca peste 100 de mutaţii genetice nedorite la şoareci. Conform Futurism, ar putea fi mult prea târziu pentru ca problemele provocate de studiu să mai fie rezolvate. 

Dacă studiul ar fi fost real ar însemna că potenţialul tehnicii CRISPR de tratare a afecţiunilor la oameni, de la orbirea congenitală la cancer, să dispară. De asemenea, milioanele de dolari utilizate în cadrul studiilor ar fi fost pierdute. Reacţiile au fost imediate şi brutale din partea celor care credeau că tehnica şi-ar putea îndeplini scopul. Însă studiul nu a fost nici pe departe ilegitim. 

La scurt timp după ce Nature Methods a publicat lucrarea, alţi cercetători CRISPR au început să prezinte greşelile, cerând publicaţiei să retragă lucrarea. Nature Methods a răspuns prin intermediul unei note editoriale pe 14 iunie 2017 în care evidenţia aceste critici. Apoi, pe 25 iulie 2017, jurnalul a publicat un alt articol în care susţinea că interpretările autorilor au fost investigate. 

În prezent, după 10 luni, publicaţia a retras oficial lucrarea. Conform unei note editoriale: ”Nu existau suficiente date care să susţină afirmaţiile privind efectele neaşteptate ale CRISPR”.

Chiar şi anterior acestui studiu, tehnica era considerată controversată. Unii sceptici lansau avertismente cu privire la un viitor plin de ”nou-născuţi realizaţi în laborator” şi o creştere a inegalităţii veniturilor. Majoritatea căutau o ”dovadă” a faptului că tehnica era periculoasă, iar noul studiul le alimenta credinţa. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Doctorii chinezi au găsit o metodă inedită de a trata cancerul, utilizând celule T modificate
 
Am intrat într-o nouă eră a medicinei! Tehnica de editare genetică CRISPR va fi folosită anul acesta pentru tratarea bolnavilor de cancer
 
Cinci moduri în care tehnica revoluţionară de editare genetică CRISPR se poate aplica organismului tău
 
Biohackerii, oamenii care folosesc metoda de editare genetică CRISPR pe ADN-ul lor şi nimeni nu îi poate opri