Abordarea constă în reticularea mucusului de pe mebrana uterului cu chitosanul, un tip de polizaharidă derivată din chitină, substanţa care se dezvoltă în cochilia exterioară a crustaceelor, cum ar fi creveţii şi racii. Materialul îngustează bariera de plasmă din polimerul mucin care controlează epiteliul mucoaselor din cavităţile corpului nostru, spune Thomas Crouzier, cercetător la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm.
Polimerul a încetinit difuzia polimerilor de dextran şi a proteinei de holeră prin intermediul gelurilor de pe mucoase, au raportat cercetătorii în ultimul număr al revistei Biomacromolecules.
Eşecul barierei de mucus poate duce la inflamarea mucoasei, care este problema din spatele bolilor intestinale inflamatorii, rinită, reflux de acid şi alte sindroame, potrivit CSID.
Şi în colul uterin, bariera de mucus, de regulă impermeabilă devine permeabilă în timpul ovulaţiei, permiţând spermatozoizilor să pătrundă şi să fertilizeze ovulele.
„Materialul polimeric poate închide această posibilitate şi ar putea împiedica apariţia fertilizării”, spune Crouzier. „În acest fel, obţinem un contraceptiv care nu se bazează pe hormoni şi nu are efecte secundare”.
Prin intermediul companiei sale private, Crouzier se străduieşte să aducă acest produs pe piaţă. El spune că acest contraceptiv ar putea fi aplicat ca o mică capsulă vaginală care se dizolvă rapid. Efectul de blocare a fost dovedit a fi rapid, în câteva minute, spune el.
Compoziţia din 100% material biologic nu produce efecte secundare nedorite, deoarece modifică numai stratul de mucus superficial, indiferent dacă este utilizat în contracepţie sau în alte terapii, cum ar fi tratamentul ulcerelor şi bolile inflamatorii ale intestinului.