Suplimentul NR (nicotinomide riboside) tinde să îmbunătăţească tensiunea şi sănătatea arterelor, în special în cazul persoanelor cu hipertensiune slabă, scrie Science Daily.
„Este primul studiu care a administrat oamenilor acest nou compus pe parcursul unei perioade de timp”, precizează autorul studiului, Doug Seals. „Am găsit că este bine tolerat şi pare să activeze unele dintre procesele biologice pe care le activează restricţionarea caloriilor”.
Pentru studiul publicat în Nature Communication, cercetătorii au inclus 24 de oameni (relativ) sănătoşi cu vârste între 55 şi 79 de ani. La jumătate dintre aceştia li s-a administrat un placebo timp de şase săptămâni, urmat de doze de NR de 500 mg de două ori în timpul zilei, iar celorlalţi li s-a administrat NR timp de şase săptămâni, apoi un placebo.
Cercetătorii au descoperit că o doză de 1.000 mg zilnice de NR ridică nivelurile de NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) cu 60%. NAD+ este necesar pentru activarea enzimelor numite sirtuine, care au efectul benefic de restricţionare a caloriilor. Este implicată într-o serie de procese metabolice, dar tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
„Ideea este că prin suplimentarea adulţilor mai bătrâni cu NR, nu restaurăm numai ce este pierdut odată cu vârsta (NAD+), dar putem creşte activitatea enzimelor responsabile pentru a ajuta la protejarea corpurilor de stres”, a adăugat Chris Martens, alt autor al studiului.
Noul studiu a mai scos la iveală şi că în 13 participanţi cu tensiune ridicată, aceasta a avut o scădere după suplimentare, care se traduce printr-o scădere cu 25% a riscului unui atac de cord.
În ultimă instanţă, conform precizărilor autorilor, acest tip de compus poate oferi o opţiune în plus – alături de schimbările în dietă şi exerciţiile fizice recomandate – pentru cei a căror tensiune nu este încă suficient de mare pentru a fi nevoie de medicamente, dar care se află expuşi riscului unui infarct.
Totuşi, aceştia subliniază că acesta este un „studiu pilot”, având în vedere numărul mic de oameni folosiţi în studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cinci suplimente alimentare pe care nu este bine să le iei
Atenţie la suplimentele de antioxidanţi! Pot face mai mult rău decât bine
Top 10 alimente şi suplimente care te ajută când eşti răcit
Ce suplimente alimentare sunt bune şi care sunt cele proaste, potrivit ştiinţei