Studiul recent, condus de Patrick McGeer, CEO al Aurin Biotech din Vancouver, a fost publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease.
Cercetătorii au putut preleva mostre din salivă. Testele au fost bazate pe măsurarea concentraţiei unei proteine numite Abeta42. În mulţi indivizi, producţia de Abeta42 este aceeaşi, indiferent de sex sau vârstă. Totuşi, dacă rata producţiei este de 2-3 ori mai mare, acei indivizi sunt predispuşi la apariţia bolii Alzheimer. Deşi se produce peste tot în corp, depozitarea are loc numai în creier, ceea ce duce la inflamarea ţesutului cerebral, scrie Science Daily.
„În studiul nostru am văzut că cei care riscă să dezvolte boala Alzheimer au aceleaşi niveluri ridicate de Abeta42 precum cei care au deja boala; mai mult decât atât, au aceleaşi niveluri ridicate în timpul vieţii, deci, teoretic, pot fi testate oricând”, a precizat McGeer. „Descoperirea noastră schimbă modul în care se abordează boala Alzheimer. Acum, avem un test simplu care poate opri apariţia afecţiunii prin administrarea de ibuprofen, în forma sa dată fără prescripţie medicală”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un medicament experimental pentru Alzheimer ajută la regenerarea dinţilor
Proteina ce provoacă apariţia bolii Alzheimer s-ar putea răspândi în creier precum o infecţie