Home » Știință » FOCUS: Parizer din carne de porc fără nitrit inventat la Galaţi

FOCUS: Parizer din carne de porc fără nitrit inventat la Galaţi

Publicat: 27.03.2018
Patru profesori de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi au inventat parizerul fără adaos de nitrit. Alimentul făcut cu carne de porc şi şrot de cătină a fost premiat deoarece în compoziţa sa nu se mai găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii.
Parizerul a fost premiat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca deoarece în compoziţa sa nu se mai găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii, informează Mediafax.
 
Produsul cu care gălăţenii au atras atenţia generală este un parizer din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit. Practic, profesorii gălăţeni au reuşit să scoată din compoziţia produsului din carne un aditiv considerat periculos pentru sănătate. Rezultatul a venit la capătul a 40 de ani de cercetare, spun reprezentanţii facultăţii gălăţene.
 
”Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi, azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen, am reuşit să-l eliminăm din clasa de produse de carne. Poate produsul va avea rezultate în producţie. De 40 de ani, la facultate încercăm să obţinem acest rezultat, în timp am reuşit să diminuăm cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne. Acest brevet de invenţie reprezintă o soluţie aplicabilă în industria românească”, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.
 
Produsul bio fără coloranţi şi conservanţi are valabilitatea de cel mult 28 de zile. Acesta nu are un gust diferit, în comparaţie cu parizerul tradiţional, şi poate fi fabricat în toate unităţile existente fără a fi nevoie de investiţii suplimentare.
 
„Fluxul tehnologic a fost unul simplu, nu a necesitat modificări absolut deloc, produsul poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziţionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimbând , înlocuind aceste ingrediente”, a declarat profesorul Cristian Dima, unul dintre inventatorii parzierului fără adaos de nitrit.
 
Produsul a luat naştere după un an de teste în laboratorul Facultăţii de Ingineria Alimentelor, iar ideea utilizării cătinei bogată în proteine şi fibre le-a venit celor patru profesori în mod întâmplător.
 
„Noi la facultate până acum nu am folosit şrotul de cătină în alte produse alimentare. Ideea de a-l valorifica a pornit şi de la faptul că în ultimul an şi jumătate am extras multă cătină… Obţinând o cantitate destul de mare de şrot ne-am gândit să o valorificăm”, a spus profesorul Liliana Mihalcea.
 
Pentru invenţia lor, gălăţenii au luat medalia de aur şi un premiu special al juriului Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca. De asemenea, la sfârşitul lunii aprilie, la Braşov, produsul în curs de brevetare va fi prezentat în cadrul unei întâlniri a producătorilor de carne din România.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum ne afectează secretele sănătatea fizică și emoțională?
Cum ne afectează secretele sănătatea fizică și emoțională?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat supraviețuitorii Titanicului?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat supraviețuitorii Titanicului?
CSID.ro, din nou, cea mai citită sursă de Sănătate și Îngrijire Personală din România!
CSID.ro, din nou, cea mai citită sursă de Sănătate și Îngrijire Personală din România!
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade
Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță
David Attenborough, „profund deranjat” după ce Inteligența Artificială i-a furat vocea
David Attenborough, „profund deranjat” după ce Inteligența Artificială i-a furat vocea
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi
Cea mai veche reprezentare cunoscută a pescuitului, descoperită în gravuri din era glaciară
Cea mai veche reprezentare cunoscută a pescuitului, descoperită în gravuri din era glaciară
Sir Patrick Stewart, actorul, omul, mitul, Căpitanul Picard. „Încă mă înspăimântă puțin gândul că atât de mult din viața mea am fost asociat cu Star Trek și aproape cu nimic altceva”
Sir Patrick Stewart, actorul, omul, mitul, Căpitanul Picard. „Încă mă înspăimântă puțin gândul că atât de mult ...
Poluarea cu plastic transformă toate sistemele pământului
Poluarea cu plastic transformă toate sistemele pământului
De ce este indicat să spălăm hainele la temperaturi mai scăzute?
De ce este indicat să spălăm hainele la temperaturi mai scăzute?
Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI și PERICOLELE din frigider
Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI și PERICOLELE din frigider
Test de cultură generală. Ce sunt numerele Fibonacci?
Test de cultură generală. Ce sunt numerele Fibonacci?
Cel mai mare și mai vechi crater de pe fața nevăzută a Lunii era activ din punct de vedere vulcanic în urmă cu 2,8 miliarde de ani
Cel mai mare și mai vechi crater de pe fața nevăzută a Lunii era activ din punct de vedere vulcanic în urmă cu 2,8 ...
Un robot umanoid a sortat rufe la cel mai mare eveniment de tehnologie din Europa
Un robot umanoid a sortat rufe la cel mai mare eveniment de tehnologie din Europa