Home » Știință » Efectul Novichok. Un savant sovietic a murit în anii ’90, răpus de teribila otravă: ”A ajuns la mine”

Efectul Novichok. Un savant sovietic a murit în anii ’90, răpus de teribila otravă: ”A ajuns la mine”

Efectul Novichok. Un savant sovietic a murit în anii ’90, răpus de teribila otravă: ”A ajuns la mine”
Publicat: 27.03.2018
În anii '80, savantul sovietic Andrei Zheleznyakov lucra la armele chimice ale regimului, când o defecţiune tehnică l-a expus la teribilul agent neurotoxic Novichok.

„A ajuns la mine”

Înainte ca fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica lui, Iulia, să se prăbuşească pe o bancă dintr-un parc din Salisbury, în data de 4 martie, singura persoană care a suferit efectele novichok a fost un tânăr savant sovietic din domeniul armelor chimice, scrie theguardian.com.

„În faţa mea au apărut cercuri: roşii şi portocalii. Am auzit un sunet în urechi, mi-am ţinut respiraţia. Şi un sentiment de teamă: ca şi cum urma să se întâmple ceva”, a povestit Andrei Zheleznyakov pentru ziarul Novoye Vremya, descriind un incident din 1987, petrecut într-un laborator de arme chimice, în urma căruia a fost expus la agentul neurotoxic Novichok, care l-a şi ucis. „Am stat pe scaun şi le-am zis colegilor: „A ajuns la mine”.

În 1992, momentul publicării interviului, agentul neurotoxic i-a distrus sistemul nervos lui Andrei Zheleznyakov. Nu a trecut nici un an şi fostul savant a murit, secerat de ciroză, hepatită toxică, distrugerea nervilor şi epilepsie.

Zheleznyakov, „eroul” necunoscut

Chiar dacă a lucrat la dezvoltarea unui asemenea agent otrăvitor, Andrei Zheleznyakov rămâne un erou, cel puţin pentru unii. „A oferit toate informaţiile – eu nu aş fi putut face asta, la momentul acela”, a declarat Vil Mirzayanov, un savant în dezvoltarea armelor chimice, judecat în Rusia pentru dezvăluiri legate de existenţa programului Novichok. „Nu i-a fost teamă, ştia că zilele îi erau numărate”.

Andrei Zheleznyakov nu a fost judecat niciodată, dar nu a putut învinge otrava. A pierdut capacitatea de a se concentra şi s-a izolat, a povestit Mirzayanov.

A murit în 1993, în urma unei crize, chiar când se afla la masă, singur, divorţat şi fără copii. Oficialii ruşi au negat existenţa unui asemenea program.

Recent, un oficial rus a dezvăluit că Uniunea Sovietică a dezvoltat agenţii novichok. Programul avea însă alt nume: foliant. O persoană apropiată programului foliant a declarat pentru The Guardian că Andrei Zheleznyakov nu a fost prima victimă a acestei otrăvi.

Lev Fedorov, un activist civil, care a scris despre programul sovietic de arme chimice, a precizat că un alt savant, LA Lipasov, a murit „otrăvit de un asemenea agent modern neurotoxic”.

Fedorov a decedat însă în 2017 şi jurnaliştii nu au reuşit să îl identifice pe Lipasov sau alte victime ale flagelului Novichok.

Citeşte continuarea pe Gândul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase