O stea străină a ”atins” Sistemul Solar acum 70.000 de ani şi încă simţim efectele

24 03. 2018, 09:06

Astronomii au analizat poziţiile a 340 de obiecte din partea externă a Sistemului Solar, găsind că sunt câteva zeci care au altă poziţie decât s-ar fi aşteptat, scrie Science Alert.

În urma modelării computerizate, se pare că pitica roşie numită steaua lui Scholz este cel mai probabil cauza redistribuţiei spaţiale subtile a corpurilor.

În prezent, steaua se găseşte la 20 de ani lumină distanţă, dar acum 70.000 de ani, s-a apropiat la doar 0,8 ani lumină. Altfel spus, s-a frecat de marginea Sistemului nostru Solar. Norul Oort se poate întinde până la 1,5 ani lumină de centru/Soare, deci a fost vorba de o intruziune, un vizitator (nepoftit) în sistemul planetar.

Totuşi, efectele, chiar şi atunci, au fost minore, fără să influenţeze orbita marilor corpuri din Sistemul Solar, precum planetele de la margine.

De asemenea, acesta nu este un eveniment deloc rar. Se estimează că într-un milion de ani, pot fi chiar 600 de astfel de întâlniri care se pot apropia de marginea Sistemului nostru Solar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Caz unic în astronomie care i-a contrariat pe cercetători: o stea a explodat, a supravieţuit, apoi a explodat din nou după 60 de ani

Premiera din astronomie care poate schimba modul în care înţelegem formarea sistemelor solare: o planetă gigantică şi o stea foarte mică

Fenomen nemaiîntâlnit găsit la o stea supergigantică extrem de rară. ”Rezultatele sunt uimitoare”

Semnalele radio ”misterioase” provenite de la o stea aflată la 11 ani lumină de Pământ îi contrariază pe cercetători