Testele vor fi efectuate de o echipă de fizicieni de la Imperial College London, condusă de profesorul Steven Rose. Aceştia au venit cu o metodă de a testa fenomenul fără să se bazeze pe alte particule, scrie Imperial College London.
„Aceasta ar fi o demonstraţie pură a ecuaţiei lui Einstein care are la bază energia şi masa: E=mc2. Aceasta ne spune câtă energie este generată atunci când materia este transformată în energie. Ce facem aici este acelaşi lucru, dar invers: transformăm energia fotonică în masă, altfel spus: m=E/c2.”
Sistemul de laser Gemini de la STFC Rutherford Appleton Laboratory al Central Laser Facility, care va realiza testul, are două lasere care vor crea fotonii.
Dacă va avea succes, cercetătorii vor detecta fotonii, dar vor trebui să efectueze analize atente ale datelor înainte ca aceşti pozitroni să aibă originile confirmate, adică să provină din procesul Breit-Wheeler, şi nu de la procesele de fond.
„Atunci când Gregory Breit şi John Wheeler au propus pentru prima dată mecanismul în 1934, au folosit noua teorie de atunci a interacţiunii dintre lumină şi materie cunoscută ca electrodinamica cuantică. Deşi toate predicţiile fundamentale ale electrodinamicii cuantice au fost demonstreate în experimente, procesul Breit-Wheeler a rămas nedovedit”, a precizat Stuart Mangles, unul dintre cercetători. „Dacă putem demonstra asta, vom recrea un proces care a fost important în primele 100 de secunde ale universului şi care poate fi văzut în exploziile de radiaţie gamma, care sunt cele mai mari explozii din univers şi unul dintre misterele nerezolvate ale fizicii”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou pas către viitor: japonezii au creat lumină plutitoare
Cercetătorii au creat primul laser cu lumina albă
Cercetătorii au reuşit să obţină, în premieră, lumină inversată