Japonia pune în funcţiune cel mai puternic supercomputer creat vreodată pentru cercetarea fuziunii nucleare

21 03. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Institutul National pentru Ştiinţă şi Tehnologie Cuantică şi Radiologică a ales acest supercomputer, care va fi instalat la Institutul Rokkasho din Japonia, scrie The Verge.

Acesta va fi folosit în experimentele de fuziune nucleare şi va juca un rol în susţinerea ITER, un proiect masiv multinaţional condus de Uniunea Europeană. Peste o mie de cercetători japonezi şi din alte ţări vor putea folosi sistemul, în principal pentru calculele complexe ce implică plasma şi procesul de fuziune.

În anticiparea noului supercomputer, Japonia a scos din funcţiune sistemul mai vechi, Helios, care în 2012 se clasa pe locul 15 mondial la putere de calcul.

Supercomputerul nu are încă un nume, dar sistemul Cray XC50 este cunoscut pentru puterea sa de calcul. Spre exemplu, al treilea cel mai puternic supercomputer la ora actuală, care se găseşte în Elveţia, foloseşte sistemul Cray XC50.

Fuziunea nucleară mai are mulţi paşi de făcut până să fie realizabilă. Conform previziunilor, reactorul de fuziune nucleară ITER va deveni operaţional abia în 2035 şi va avea nevoie de o investiţie de miliarde de dolari. Totuşi, avocaţii acestei industrii susţin că odată ce tehnologia a fost realizată, omenirea va avea energie ecologică infinită.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă abordare în materie de fuziune nucleară poate revoluţiona industria energetică şi poate însemna sfârşitul erei combustibililor fosili

Cel mai performant reactor de fuziune nucleară. Rezolvă marea problemă la care nici germanii şi nici chinezii nu au avut soluţie. ”Va depăşi frontierele fizicii”

Reactorul de fuziune nucleară al americanilor are probleme. S-a făcut o eroare imensă

Cercetătorii au făcut un pas important înainte către transformarea fuziunii nucleare în sursa energetică de viitor a omenirii