Home » Știință » După 150 de ani de cercetări, specialiştii au descoperit noi detalii despre ”Archaeopteryx”, una dintre primele vietăţi de pe Pământ

După 150 de ani de cercetări, specialiştii au descoperit noi detalii despre ”Archaeopteryx”, una dintre primele vietăţi de pe Pământ

După 150 de ani de cercetări, specialiştii au descoperit noi detalii despre ”Archaeopteryx”,  una dintre primele vietăţi de pe Pământ
Publicat: 18.03.2018
Archaeopteryx, una dintre primele vietăţi de pe Pământ, a reuşit să scape de prădători şi obstacolele de la sol prin intermediul zborului, sugerează un nou studiu.

Imaginile cu o rezoluţie înaltă realizate asupra scheletului dezvăluie asemănările cu oasele păsărilor. Conform The Guardian,  descoperirea ar putea pune capăt dezbaterilor privind animalele din perioada târzie a Jurasicului ce au apărut în secolul XIX, după descoperirea rămăşiţelor fosilizate dintr-o carieră de granit din Bavaria. 

”Acesta este cel mai bun indicator al faptului că Archaeopteryx putea zbura. Căutăm aceste informaţii de peste 150 de ani,” a declarat Dennis Voeten, paleontolog din cadrul European Synchrotron Radiation Facility din Grenoble. ”Însă nu cred că acest lucru va pune capăt dezbaterilor,” adaugă el. 

Archaeopteryx  este o specie importantă din evoluţia zburătoarelor. Având mărimea unei coţofane, vietatea era o creatură bizară cu penele şi aripile unei păsări, dar dinţii, ghearele şi şi coada lungă precum cea a dinozaurilor. Până în prezent, animalul ce are o vechime de 150 de milioane de ani a fost considerat prima pasăre, însă în prezent specialiştii consideră că de fapt a aparţinut unei ramuri evoluţionare ce a dus la apariţia păsărilor din perioada modernă. 

Pentru a afla dacă Archaeopteryx era un dinozaur  asemănător cu o pasăre sau o pasăre asemănătoare cu un dinozaur, Voeten a utilizat tehnica de microtomografie sincrotonică pentru a analiza oasele aripilor a trei creaturi din aceeaşi specie. Imaginile au dezvăluit  mărimea, forma şi densitatea oaselor. Apoi specialistul a comparat aceste măsurători cu cele ale animalelor terestre şi a unor specii zburătoare, de la pterozauri la păsări. 

Conform analizelor, animalul îşi putea lua zborul rapid, dar nu putea parcurge distanţe lungi. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase