Când se recomandă transplantul hepatic şi în cât timp se reface ficatul donatorului

14 03. 2018, 15:00

Chiar dacă tratamentele medicamentoase pot ţine hepatita sub control, în cele multe cazuri doar transplantul de ficat mai poate restabili funcţionarea acestui organ important din corp.

“În cazul adulţilor, principala indicaţie a transplantului de ficat este în anumite cazuri hepatita. Transplantul poate fi recomandat şi în anumite situaţii de boli autoimune, precum hepatita autoimună sau ciroza primară. În ultima vreme au crescut cererile de transplant pentru hepatita steatozică şi pentru hepatica alcoolică, deoarece a crescut numărul pacienţilor cu aceste afecţiuni. Dacă aceste boli duc la ciroză, suntem nevoiţi să recomandăm transplantul hepatic”, spune prof. dr. Remzi Emiroğlu.

Pentru centrele de prestigiu specializate în transplant de ficat, acesta a devenit o intervenţie de rutină, deşi este una dintre cele mai complicate din chirurgie. 80 la sută dintre intervenţii se fac cu ficat de la donator viu.

“Transplantul cu ficat de la donator viu este cel mai dificil, pentru că, în acest caz, avem practic, doi pacienţi de care trebuie să avem grijă. Donatorului trebuie să-i păstrezi intactă starea de sănătate: gândiţi-vă că extragem o parte din ficat, iar reconstrucţia vaselor şi canalelor biliare este foarte laborioasă. Consider că acest tip de operaţie este una dintre cele mai dificile din câte există. Dacă ar fi să facem un top mondial, Turcia este pe primul loc la transplantul de rinichi cu donator viu, iar la ficat suntem pe locul al doilea, după Coreea de Sud. În ţara noastră, acest tip de intervenţie este frecvent, se fac în jur de 1400 de transplanturi de ficat pe an, iar 80-85 la sută dintre intervenţii sunt cu donator viu.

Citeşte continuarea pe CSID.