Viteza cu care galaxiile se rotesc scoate la iveală că masa lor totală depăşeşte cea a stelelor şi a gazului care intră în alcătuirea lor, indicând existenţa unui component necunoscut, denumit materie întunecată. La câteva decenii după această descoperire, ştim încă foarte puţine despre compoziţia materiei întunecate, scrie IFL Science.
În consecinţă, atunci când Fermi Large Area Telescope a descoperit mai multe radiaţii gamma provenind din centrul galaxiei decât ar fi putut exista în mod normal cu sursele cunoscute, astronomii au considerat că materia întunecată este sursa (sau una dintre sursele) radiaţiilor gamma.
Totuşi, centrul galactic adăposteşte şi o mare concentraţie de stele, inclusiv pulsarii. Roland Crocker de la Australian National University face parte dintr-o echipă care cartează radiaţiile gamma cu un detaliu fără precedent. În lucrarea publicată în Nature Astronomy, echipa de cercetători a arătat că radiaţiile urmează distribuţia stelelor şi nu a materiei întunecate.
Crocker a precizat că următorul pas este să explice modul în care pulsarii pot produce radiaţia, sugerând că echipa sa este pe drumul cel bun. Detaliile cu privire la comportamentul acestor corpuri încep să fie scoase la iveală pe măsură ce tehnologia progresează.
Cât despre materia întunecată, „suntem siguri că aceasta poate contribui la explicarea universului”, dar lipsa radiaţiei indică faptul că particulele care o formează interacţionează mai frecvent decât s-a crezut înainte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: