În ciuda studiilor amănunţite realizate la suprafaţa planetei Jupiter, inclusiv cele realizate asupra ”marii pete roşii”, puţine aspecte sunt cunoscute privind ceea ce s-ar putea afla în interiorul planetei. The Guardian sugerează că noile descoperiri au la bază măsurători gravitaţionale extrem de precise ce arată că dungile provocate de vânturile extrem de puternice se extind şi către adâncimi de 3.000 de kilometri.
De asemenea, Juno a oferit şi un răspuns parţial la întrebarea privind existenţa unui nucleu al planetei. Conform măsurătorilor, 96% din planetă se roteşte ”ca un corp solid”, deşi tehnic este compus dintr-un amestec dens de hidrogen şi heliu.
”Impresionant este că această descoperire ne oferă detalii despre modul în care funcţionează interiorul lui Jupiter,” a declarat Jonathan Fortney, astronom din cadrul Universităţii din California. Una dintre principalele curiozităţi ale specialiştilor se referea la modul în care fenomenul de pe Jupiter poate fi comparat cu cel de pe Pământ. Ultimele detalii oferite de Juno sugerează că vânturile puternice ce se continuă şi în interiorul planetei pot provoca ondulaţii şi asimetrii ale câmpului gravitaţional al planetei.
”Este o problemă veche de 50 de ani şi rezolvată mulţumită sondei Juno. Este un lucru de care chiar trebuie să fim mândri,” a declarat Tristan Guillot din cadrul Universităţii din Nisa.
De asemenea, Juno a putut surprinde o serie de imagini cu polii lui Jupiter, ciclonii existenţi în acele regiuni fiind cei ce duc la formarea furtunilor hexagonale.
Vă recomandăm să citţi şi următoarele articole: