Home » Știință » Ceva nu este în regulă cu planeta noastră: o anomalie misterioasă sub Africa slăbeşte câmpul magnetic al Pământului

Ceva nu este în regulă cu planeta noastră: o anomalie misterioasă sub Africa slăbeşte câmpul magnetic al Pământului

Ceva nu este în regulă cu planeta noastră: o anomalie misterioasă sub Africa slăbeşte câmpul magnetic al Pământului
Publicat: 07.03.2018
O regiune care îi îngrijorează pe savanţi în acest moment este Anomalia Sud-Atlantică - o zonă foarte vastă care se întinde din Chile până în Zimbabwe. Aici, câmpul magnetic este atât de slab încât este periculos pentru sateliţii Terrei să treacă prin el, pentru că nivelul ridicat de radiaţii cosmice din această zonă poate distruge electronicele. Acum, o echipă de cercetători americani a găsit un posibil motiv pentru această anomalie, care, printre altele, poate deschide calea către o mai bună înţelegere a slăbirii şi inversării polilor magnetici.

„Ştim de ceva timp că acest câmp magnetic se schimbă, dar nu ştiam dacă acest lucru este neobişnuit pentru regiune pe o scară mai mare a timpului sau dacă era normal”, a precizat Vincent Hare, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea Rochester din New York.

Slăbirea curentă a câmpului magnetic al Pământului – care a avut loc în ultimii 160 de ani – a avut loc probabil din cauza unui rezervor vast de rocă densă care se găseşte la aproximativ 2.900 de kilometri sub continentul african, scrie Science Alert.

„Este o trăsătură profundă care poate fi veche de zeci de milioane de ani”, au explicat cercetătorii. „Deşi are o arie de mii de kilometri, graniţele ei sunt clare”.

Această regiune densă, care se află între fierul lichid din miezul extern al Terrei şi regiunea mai rigidă din manta, „deranjează” fierul care ajută la generarea câmpului magnetic.

Aşa cum explică şi cercetătorii, ideea convenţională de inversare a polilor este aceea că poate avea loc oriunde în miez, dar ultima descoperire arată că ce se întâmplă în câmpul magnetic de deasupra noastră poate avea legătură cu fenomene care se petrec în anumite regiuni din graniţa miez-manta.

Dacă au dreptate, un aspect important ce ţine de cunoaşterea motivului/motivelor slăbirii câmpului magnetic a fost dezvăluit, alături de un nou cadru teoretic mai complex care să explice inversarea polilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noi descoperiri cu privire la câmpul magnetic relevă trecutul dramatic al Pământului

Astronomii au descoperit cel mai mare câmp magnetic din Univers

„Personalitatea magnetică” a Pământului este mult mai veche decât se credea

Conform unui nou studiu, câmpul magnetic al Lunii a durat cu un miliard de ani mai mult decât se credea anterior

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase