Pentru acest studiu, au fost monitorizate semnalele electrice ale creierului în cazul a nouă persoane aflate pe moarte, scrie newsweek.com. Ttoţi subiecţii au suferit o leziune gravă la creier şi purtau specificaţia „nu resuscitaţi”.
În mare parte, oamenii de ştiinţă au stabilit ce se întâmplă cu celulele care mor, scrie Gândul. Când sângele nu mai circulă, nu mai există oxigen. Oxigenul este necesar pentru celule, în scopul producerii energiei necesare unei bune funcţionări. Dacă acestea sunt private de această energie, pur şi simplu mor.
„Un tsunami al creierului”
În studiul citat, nivelurile de oxigen din creier au scăzut şi inima s-a oprit după ce aparatele de susţinere a vieţii au fost deconectate. Pe de altă parte, când tensiunea arterială scade, celulele creierului încă mai pot consuma energia rezervată, pentru câteva minute.
„În circa trei minute”, a scris Jens Dreier, profesor la Centrul pentru Cercetarea Accidentelor Vasculare Cerebrale din Berlin, „rezervele creierului sunt complet goale”. Când se întâmplă asta, mecanismele folosite de celulele creierului pentru a ţine ionii separaţi, un element vital pentru funcţionare, încep să cedeze. Asta generază un fel de tsunami al creierului, a spus Dreier.
Ruperea ionilor eliberează un val masiv de energie electrochimică, sub formă de căldură, a explicat Dreier. „Această energie pierdută se împrăştie de-a lungul cortexului şi în alte zone ale creierului”. Termenul ştiinţific pentru acest fenomen este „depolarizare disipată”.
Această pierdere nu înseamnă neapărat sfârşitul. Precum o baterie care şi-a pierdut încărcătura, polarizarea poate fi reversibilă, cel puţin pentru un timp, a declarat Jed Hartings, specialist în neurologie la University of Cincinnati College of Medicine şi membru al UC Gardner Neuroscience. Nu se ştie însă cât timp poate rezista creierul în asemenea condiţii.
„Schimbările chimice care duc la moarte încep cu depolarizarea”, a spus Hartings. Schimbarea începe printr-o numărătoare inversă, care duce inevitabil spre pierderea ireversibilă.