Cum schimbă existenţa apei pe Lună originea satelitului nostru natural? ”Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă”

04 03. 2018, 18:30
1-v

Această descoperire ridică o problemă cu privire la teoria originii Lunii, scrie Phys.org.

„Este în continuare o zonă de studiu, dar sunt mulţi experţi care încearcă să-şi dea seama cum apa a ajuns pe Lună. Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă având în vedere cunoaşterea limitată a istoriei şi distribuţiei apei selenare”, a precizat Miki Nakajima de la Carnegie, care împreună cu Dave Stevenson de la Caltech şi-au propus să determine dacă teoriile cu privire la formarea Lunii au nevoie de ajustări datorate noii cantităţi de apă descoperită pe satelitul nostru natural.

Lucrarea lor a fost publicată în revista Earth and Planetary Science Letters.

Aceştia au creat modele detaliate pentru a determina dacă teoriile existente cu privire la coliziunea care a dus la formarea Lunii pot explica de ce satelitul are apă dar nu şi alte elemente volatile precum potasiul sau sodiul.

S-a constatat că la temperaturi mai mari, discul era dominat de vapor de siliciu, care provenea din evaporarea mantalei atât a proto-Pământului, cât şi a obiectului cu care acesta a intrat în coliziune şi cu o cantitate mică de hidrogen care s-a desprins de moleculele de apă.

La temperaturi mai scăzute, discul lor era dominat de apă, din care hidrogenul nu s-a desprins, făcând ca mecanismul de evadare să fie ineficient.

„Vestea bună este că modelele noastre arată că observaţiile unei Luni umede nu sunt incompatibile cu teoria impactului”, a precizat Nakajima.

Totuşi, acest lucru înseamnă şi că savanţii trebuie să vină cu o altă explicaţie cu privire la lipsa potasiului, sodiului şi a altor elemente volatile. Există şi alte posibilităţi, precum ideea conform căreia elementele volatile din disc au căzut pe Pământ şi nu au făcut parte din disc încă de la început; dar este de asemenea posibil să fi făcut parte din Lună atunci când s-a solidificat într-un singur corp şi să fi fost pierdute ulterior.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Luna are suficienta gheata pentru a sustine viata

Un nou studiu scoate la iveală un lucru promiţător pentru o viitoare colonie spaţială: pe Lună se află chiar mai multă apă decât se credea anterior

Noi indicii referitoare la originea apei care ar putea exista în interiorul Lunii

O nouă analiză a unei roci de pe Lună scoate la iveală un lucru surpinzător: satelitul nostru nu are apă