Inginerii de la MIT au construit un dispozitiv care generează electricitate din aer
Obţinerea energiei se realizează prin ceea ce se numeşte un rezonator termal: un dispozitiv care captează căldura pe o parte şi o emite pe cealaltă. Pe măsură ce ambele părţi încearcă şi reuşesc să atingă echilibrul, energia poate fi generată folosind procesul termoelectricii, scrie Science Alert.
Conform echipei de la Massachusetts Institute of Technology, noul rezonator termal poate menţine dispozitivele mobile precum smartphone-urile sau ceasurile alimentate timp de mai mulţi ani.
”Este ceva ce poate sta pe un birou şi poate genera energie din ceea ce pare a fi nimic. Constant, suntem înconjuraţi de fluctuaţii de temperatură la diferite frecvenţe. Acestea sunt surse de energie încă neexploatate”.
Inovaţia cercetătorilor americani constă în combinaţia de materiale folosite pentru rezonatorul termal: spumă de metal, grafen şi o ceară specială numită octadecan, care îşi schimbă starea de solid şi lichid în funcţie de fluctuaţia temperaturii. Astfel, combinaţia a creat un dispozitiv capabil să absoarbă dar să şi reţină căldura, lucru extrem de rar în ingineria materialelor.
Când a fost testat la o diferenţă de 10 grade Celsius, diferenţa zi-noapte, o mică mostră de material a produs 350 de milivolţi diferenţă de potenţial şi 1,3 miliwaţi de putere, care este suficientă pentru a ţine mici senzori şi sisteme de comunicare alimentate – fără baterii sau alte surse de energie.
Mai mult decât atât, rezonatorul termal poate funcţiona în orice condiţii de vreme şi chiar la umbră. Este nevoie doar de o fluctuaţie a temperaturii. Pot fi amplasate chiar şi sub panourile solare pentru a absorbi căldura în excess.
Următorul pas al echipei este să testeze dispozitivul în mai multe condiţii de fluctuaţie a temperaturii la o scară mai mare. Una dintre mize este de a crea un sistem de rezervă care să intre în funcţiune în cazul unei pene de curent.
Altă utilizare poate fi pe roverele care vor fi trimise pentru explorarea altor lumi, prin generarea energiei din fluctuaţiile temperaturii de pe acel corp ceresc – profitând de faptul că poate fi vorba de orice temperaturi, chiar şi de cele extrem de scăzute de pe Marte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Inovaţie excepţională a cercetătorilor: au creat fire care creează energie electrică
Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman