Home » Știință » Laserul a devenit o nouă procedură pentru ameliorarea glaucomului

Laserul a devenit o nouă procedură pentru ameliorarea glaucomului

Laserul a devenit o nouă procedură pentru ameliorarea glaucomului
Publicat: 26.02.2018
Glaucomul poate să apară la orice vârstă, chiar şi la copil, dar este mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani. De asemenea, la persoanele care au mai avut în familie cazuri de glaucom riscul de apariţie a bolii este mai frecvent. Este o boală progresivă care durează toată viaţa, pentru care nu se cunoaşte încă niciun tratament care să o poată vindeca. Însă, cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată pentru toată viaţa.

Recent, se poate face şi în România o procedură numită subciclofotocoagulare laser (sau ciclofotocoagulare subliminală) ce permite reducerea tensiunii oculare la pacienţii cu glaucom printr-o procedură de scurtă durată şi cu riscuri minime. Am stat de vorbă într-un interviu exclusiv cu doamna doctor Dr. Irina Lutic, medic specialist oftalmolog care realizează această procedură pentru ameliorarea glaucomului.

Ce se întâmplă doctore: Ce este glaucomul?
Dr. Irina Lutic: Glaucomul defineşte un grup de afecţiuni caracterizate prin afectarea progresivă a nervului optic, afectare ce duce, în lipsa tratamentului adecvat, la pierderea ireversibilă a vederii.

C.S.Î.D: Care sunt principalii factori care determină boala ?
Dr. I.L.: Până în prezent nu se ştie cu exactitate mecanismul de apariţie a glaucomului, dar există factori de risc pentru această afecţiune.
Tensiunea intraoculară mare este factorul de risc major în evoluţia glaucomului şi, în acelaşi timp, singurul asupra căruia putem să intervenim prin diferite mijloace terapeutice. Controlul corespunzător al tensiunii intraoculare reduce riscul de afectare a nervului optic şi opreşte sau încetineşte progresia bolii.
Un alt factor de risc important este ereditatea, astfel că urmaşii celor cu glaucom au un risc mai mare de a dezvolta această boală pe parcursul vieţii.

C.S.Î.D: Cum se depistează?
Dr. I.L.: Pentru diagnosticarea glaucomului este necesar un consult oftalmologic complet în urma căruia se poate ridica suspiciunea de glaucom. Confirmarea acestui diagnostic se face prin investigaţii oftalmologice specifice. În timpul consultului oftalmologic se va măsura tensiunea intraoculară, se va examina unghiul iridocornean şi se va evalua aspectul nervului optic prin examinarea fundului de ochi. Atunci când valorile obţinute ne sugerează un posibil aspect patologic, vom completa examenul clinic cu un examen de câmp vizual şi o tomografie de nerv optic. Alte investigaţii complementare sunt reprezentate de pahimetrie – măsurarea grosimii corneei (o grosime redusă a acestui prim strat ocular este un factor de risc pentru glaucom) şi de tomografia de pol anterior în care se măsoară unghiul iridocornean (permite diagnosticarea glaucomului cu unghi îngust).

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase