Cercetătorii au descoperit 15 gene noi ce ajută la formarea trăsăturilor feţei
ADN-ul determină modul în care arătăm, inclusiv cum se dezvoltă trăsăturile faciale. Conform Science Daily, un grup de cercetători a încercat să descopere o genă din ADN responsabilă pentru anumite caracteristici specifice ale feţei. ”Căutăm practic acum în carul cu fân,” a afirmat Seth Weinberg (Pittsburgh).
”În trecut, cercetătorii selectau trăsături specifice, inclusiv distanţa dintre ochi sau lăţimea gurii. Apoi căutai o legătură dintre aceste trăsături şi genele. Acestea au dus în cele din urmă la identificarea unui număr de gene, dar rezultatele sunt limitate deoarece doar un mic set de trăsături au fost selectate şi testate,” a adăugat Weinberg.
În cadrul noului studiu, membrii diferitelor universităţi au apelat la o abordare diferită. ”Cercetarea noastră se bazează pe anumite trăsături specifice,” a declarat principalul autor al studiului Peter Claes (KU Leuven). ”Fiecare membru al universităţilor au furnizat baze de date cu imagini 3D ale feţelor şi ADN-ul persoanelor. Fiecare chip a fost automat subdivizat în module mai mici. Aceste diviziuni modulare au făcut posibil ca pentru prima oară să fie verificat un număr fără precedent de trăsături faciale,” a explicat Peter Claes.
Specialiştii au putut identifica 15 locaţii noi din ADN. Echipa din Stanford a descoperit că locul genomic legat de trăsăturile faciale este activ atunci când chipul uman se dezvoltă în uter. În viitor, cele patru universităţi vor utiliza baze de date mult mai mari pentru identificarea genelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: