Marea pată de pe Jupiter ar putea dispărea în următorul deceniu. Super furtuna durează de peste 400 de ani

21 02. 2018, 00:00

Conform lui Glenn Orton, membru al misiunii Juno ce studiază Jupiter, marea pată roşie a rezistat pentru o perioadă atât de îndelungată deoarece se situează între două vânturi ce se mişcă în direcţii opuse. Conform Business Insider, vânturile de pe Jupiter pot ajunge la o viteză de 408km/h.

Juno va ajunge din nou în dreptul petei roşii în apriie 2018 şi apoi în iulie şi septembrie 2019. Iar pentru ultimă oară va vizita marele punct roşu în decembrie 2020. ”Marea pată roşie de pe Jupiter a început să se micşoreze ,” a afirmat Orton. 

În 1800, furtuna avea o lăţime de 30 de grade longitudine, de patru ori diametrul Pământului. Însă atunci când Voyager 2 a trecut pe lângă Jupiter, în 1979, furtuna se micşorase ajungând la o lăţime de două ori cât Terra. 

”În prezent, marea pată are 13 grade longitudine şi este de 1,3 ori cât Pământul. Nimic nu ţine o veşnicie,” a declarat Orton. ”În 10 sau 20 de ani marea pată roşie va deveni marele cerc roşu,” a adăugat el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai frumoase imagini cu Jupiter realizate până acum
 
Viata in Europa – satelitul lui Jupiter
 
Descoperire uimitoare cu privire la Oumuamua, obiectul misterios interstelar care a trecut prin Sistemul Solar
 
GALERIE FOTO. Frumuseţea lui Jupiter a putut fi văzută pentru prima dată la rezoluţie mare. Misiunea Juno a NASA a realizat cele mai spectaculoase imagini cu gigantul gazos de până acum