Conform cercetătorilor de la Universitatea Texas din Dallas, Myers a suferit de un caz de boală rară, numit „sindromul accentului străin” (Foreign Accent Syndrome sau FAS), scrie Business Insider.
Cazuri asemănătoare s-au întâlnit peste tot în lume, inclusiv accente din japoneză în coreeană, engleză britanică în franceză şi engleză americană în engleză britanică, precum acest caz. Tulburarea apare din cauza unei traume neurologice, precum o leziune la creier.
FAS este mai uşor de înţeles dacă ne gândim la micile schimbări ce caracterizează ceea ce percepem ca accent. „R”-ul devine mai puţin dur, vocalele sunt spuse puţin altfel sau alte schimbări şi poţi suna ca şi cum ai avea un accent specific unei zone din care nu provii.
Realizarea consistentă a acestor schimbări – cu fiecare consoană şi vocală pronunţată – este aspectul ce separă autenticul de fals sau de cineva care încearcă să pară că are acest sindrom.
Un caz care a ieşit în evidenţă de-a lungul deceniilor este acela al unei femei din Norvegia care suna ca un german în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Într-o zi nenorocoasă în 1941, un şrapnel a penetrat creierul femeii cunoscute ca Astrid L. Atunci când şi-a recâştigat cunoştinţa, după un raid asupra Norvegiei sub ocupaţie germană, femeia vorbea ca un nativ din Germania. Acesta a fost primul caz de FAS înregistrat. Despre aceasta, neurologul Georg Herman Monrad-Krohn a scris că „se plângea mereu că era luată drept germană în magazine, în consecinţă, vânzătorii nu voiau să îi dea nimic”.
De atunci, au fost înregistrate mai mult de o sută de cazuri. De obicei, condiţia apare atunci când limba maternă a unei persoane este oarecum similară cu limba pe care noul accent pare să o imite.
În cazul lui Myers, factorul declanşator rămâne neclar. În afară de infarct şi diferite afecţiuni cerebrale, sindromul poate fi exacerbat de tulburări psihice, precum schizofrenia. Femeia s-a mai trezit în trecut cu accente irlandeze sau australiene, dar aceste episoade au trecut relativ repede. În acest caz, timp de doi ani, accentul britanic a persistat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
S-a trezit din coma ca sa afle ca are accent strain
De ce nu se aude accentul artiştilor străini atunci când cântă în limba engleză?
Concluzie alarmată: mai mult de trei sferturi dintre oameni suferă de afecţiuni psihice
Boala extrem de ciudată care îi face pe oameni să-şi dorească amputarea unor membre sănătoase