Savanţii sugerează că implementarea tehnicii în spitale, aeroporturi şi şcoli poate reduce semnificativ incidenţa infecţiilor cu virusuri gripale, scrie Futurism.
Faptul că lumina ultravioletă, cu tot spectrul ei, poate omorî microorganisme nu este o informaţie nouă, fiind folosită şi în sterilizarea echipamentului. „Din păcate, razele UV convenţionale afectează oamenii şi pot duce la apariţia cancerului şi cataractă, lucruri care previn utilizarea ei în spaţii publice”, a precizat David J. Brenner, conducătorul studiului şi director al Center for Radiological Research din cadrul CUIMC.
Aşadar, astfel de aparate cu lumină ultravioletă convenţională pot fi plasate numai în locuri special amenajate, precum în spitale şi în niciun caz în şcoli şi aeroporturi. De aceea, cercetătorii au folosit spectrul îngust al luminii far-UVC. Având spectrul acesta limitat, nu poate penetra stratul extern al celulelor moarte de pe epiderma umană sau stratul exterior al filmului lacrimal al ochiului.
Mai mult decât atât, accesibilitatea tratamentului în locurile care pot reprezenta un focar (precum aeroporturile, şcolile şi alte zone aglomerate cu persoane din diverse zone) este un factor cheie în oprirea unei epidemii de gripă.
Totuşi, rezultatele celor de la CUIMC trebuie replicate şi de alte grupuri de cercetare pentru a putea fi folosite în teste clinice şi poate chiar ca tratament împotriva virusurilor gripali cu potenţial letal.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pentru a ”salva” omenirea, savanţii au creat un virus mutant şi mortal. Prezintă mari pericole
TOP 10 Cele mai necrutatoare epidemii care au devastat omenirea