Uleiul de peşte este ridicat în slăvi pentru beneficiile sale pentru sănătate şi pe bună dreptate. Dar studii noi au scos la iveală faptul că, pe termen lung, consumul de ulei de peşte sau de ulei de floarea soarelui poate creşte riscul de ficat gras (steatoză hepatică) mai târziu în viaţă.
Într-un studiu extins realizat pe cobai, cercetătorii au descoperit că un consum prelungit de ulei de floarea soarelui sau de ulei de peşte duce la schimbări la nivelul ficatului, care lasă acest organ vulnerabil în faţa steatohepatitei non alcoolice (NASH), o formă mult mai serioasă a steatozei hepatice non alcoolice (NAFLD).
Unul dintre autorii studiului, José Luis Quiles, profesor de fiziologie de la Universitatea Granada, din Spania, a publicat recent rezultatele cercetării în The Journal of Nutritional Biochemistry.
Se estimează că în jur de 20% din populaţia SUA care are NAFLD suferă şi de NASH, problemă care devine din ce în ce mai comună odată cu vârsta.
NASH este caracterizată de acumularea de grăsime în ficat – acumulare care nu este cauzată de consumul de alcool -, inflamaţie şi deteriorarea celulelor hepatice. Afectarea ficatului care apare în cazul NASH poate creşte riscul de ciroză şi cancer hepatic. Câţiva factori de risc pentru steatohepatita non alcoolică includ greutatea peste limită, obezitatea, hipertensiunea arterială, valori ridicate ale colesterolului şi diabetul de tip 2, toţi aceştia fiind puternic influenţaţi de dietă şi stilul de viaţă.
Citeşte continuarea pe
CSID.