Secretul straniu descoperit în galaxia Centaurului A. ”Se pare că Andromeda şi Calea Lactee nu sunt galaxii atât de speciale”

08 02. 2018, 19:00

Centaurul A este o galaxie care se află la 12 ani lumină de Sistemul Solar, în zona sudică a constelaţiei Centaurului, şi reprezintă cea mai studiată galaxie din spaţiu. Conform Science Alert, aceasta se află în apropierea şi, totuşi, în afara Grupului Local de galaxii. Deţine un nucleu activ şi are o formă neregulată, eliptică sau lenticulară. 

Centaurul A este prima galaxie din afara Grupului Local în prezenţa căreia au fost observate galaxii pitice orbitale. Atât Calea Lactee, cât şi Andromeda, deţin galaxii pitice ce orbitează în jurul lor, însă conform standardului Lambda care sugerează că galaxiile cu dimensiuni reduse sunt risipite aleatoriu în jurul galaxiei masive. Anterior se credea că doar galaxia noastră şi Andromeda deţin aceste caracteristici, însă noua descoperire sugerează că şi galaxiile pitice din jurul lui Centaurul A le au. 

”Se pare că Andromeda şi Calea Lactee nu sunt galaxii atât de speciale, sistemele de galaxii sateliţi fiind mult mai comune decât se aştepatau specialiştii,” a declarat Helmut Jerjen din cadrul Universităţii Naţionale din Australia. Astronomii au descoperit în urma cercetărilor îndelungate că în jurul Centaurul A orbitează 16 galaxii pitice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente
 
Străluceşte cu puterea a 300 de trilioane de stele ca Soarele. Fenomenul ciudat care va schimba modul în care înţelegem Universul
 
Au fost descoperite molecule organice într-o galaxie pitică apropiată de Calea Lactee
 
Un nou studiu pune sub semnul îndoielii modelele existente cu privire la găurile negre