”Odderon”, quasiparticula subatomică pe care fizicienii au descoperit-o după 48 de ani de cercetări

05 02. 2018, 09:14

În prezent, o echipă de fizicieni a descoperit dovezi ale existenţei unei quasiparticule subatomice denumite ”odderon”. Conform Science Daily, până în prezent existenţa acesteia a fost doar teoretizată. ”Am căutat-o încă din 1970,” afirmă Christopher Royon, profesor din cadrul Universităţii din Kansas. 

În cadrul acestui experiment cu particule au existat coliziuni în care protonii au rămas intacţi. În experimentele anterioare, cercetătorii au detectat coliziuni în care un număr egal de gluoni (particulă subatomică) au fost transferaţi între diferiţi protoni. 

”Protonii interacţioneză precum două camioane ce transportă autovehicule. Dacă cele două camionae se ciocnesc, după impact cele două camioane se vor afla în acelaşi loc, dar maşinile de pe acestea nu vor mai fi la bordul camioanelor,” a declarat Timothy Raben, specialist în particule din cadrul Universităţii din Kansas. 

În cadrul lucrării, specialiştii sugerează că au putut observa existenţa unui număr straniu de gluoni fără ca quarci acestora să fie transferaţi în timpul coliziunii. ”Până în prezent, modelele anterioare au sugerat existenţa unei perechi de quarci mereu prezenţi într-un număr egal. În cadrul experimentului recent, am descoperit existenţa a doi, patru până la şase gluconi în plus,” a declarat Royon. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fizicienii au reciclat materiale din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a dezlega misterele universului
 
Modelul standard al fizicii particulelor elementare ar putea fi modificat. Un nou tip de particule a fost descoperit de specialişti din cadrul CERN
 
Descoperire uimitoare a acceleratorului de particule de la CERN: un sistem nemaivăzut de cinci particule
 
Acceleratorul de particule de la Geneva a suferit un ,,transplant de inimă.” Acesta îi va ajuta pe experţii din cadrul CERN să descopere noi informaţii despre formarea Universului