O bacterie din lapte şi din carnea de vită poate declanşa artrita reumatoidă
MAP s-a găsit în jumătate din vacile din Statele Unite şi poate fi transmisă la oameni prin consumarea laptelui infectat şi a cărnii, scrie Science Daily.
Studiul celor de la UCF a fost publicat recent în jurnalul de specialitate Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
Cercetătorii au găsit o legătură între boala lui Crohn şi MAP. Boala Crohn este o boală inflamatorie a sistemului digestiv care împarte aceeaşi predispoziţie genetică cu artrita reumatoidă.
„Aici avem două boli inflamatorii, una afectează intestinul iar a doua articulaţiile, iar ambele au acelaşi defect genetic şi pot fi tratate cu acelaşi medicament. Au un factor comun care le declanşează? Aceasta a fost întrebarea pe care am pus-o”, a precizat Saleh Naser, cercetător în cadrul studiului.
Proiectul a inclus 100 de pacienţi ai doctorei Shazia Bég de la UCF. 78% dintre pacienţii cu artrită reumatoidă aveau o mutaţie a genei PTPN2/22, aceeaşi mutaţie genetică găsită în pacienţii cu boala Crohn, iar 40% dintre aceştia aveau şi bacteria MAP.
„Credem că indivizii născuţi cu mutaţia genetică şi care sunt expuşi la MAP prin consumul laptelui contaminat sau a cărnii de la vitele infectate au un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoidă”, a precizat Naser.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Spaţiul cosmic poate face bacteriile mai puternice, făcând călătoriile spaţiale şi mai periculoase
Alcoolul poate distruge bacteriile dăunătoare din intestine, dar există şi efecte adverse
Bacteriile din flora intestinală joacă un rol important în dezvoltarea bolii Parkinson
O bacterie necunoscută pe Terra descoperită la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale