Medicamentul poate ajunge astfel direct în creier şi fără să afecteze regiunile înconjurătoare, aşa cum se întâmplă la tratamentele tradiţionale, invazive, scrie Futurism.
Toate componentele sistemului prezentat în imaginea de mai jos sunt extrem de fine, putând să trateze o regiune din creier de doar un milimetru cub.
Credit: Canan Dagdeviren/Massachusetts Institute of Technology
Cercetătorii au testat tehnologia pe şobolani şi au putut administra doze de medicamente în regiuni specifice ale creierului care influenţau funcţiile motorii ale animalelor.
„Putem administra cantităţi foarte mici de medicamente, comparativ cu metodele de administrare orală şi intravenoasă şi, de asemenea, putem manipula schimbările de comportament prin infuzia de substanţe”, a precizat Canan Dagdeviren, profesor asistent la MIT şi autorul principal al studiului.
Capacitatea de a administra direct substanţe în creier nu doar că va duce la noi tratamente, ci le va îmbunătăţi şi pe cele existente. Multe medicamente utilizate pentru a trata afecţiuni ale creierului vin cu anumite efecte secundare, întrucât substanţele pot afecta şi alte regiuni ale creierului care nu sunt implicate în afecţiune.
„Credem că acest dispozitiv microfabricat poate avea un impact major în înţelegerea bolilor cerebrale”, a precizat Robert Langer, profesor la MIT şi unul dintre autorii studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O nouă tehnică medicală foloseşte nanotuburile pentru a penetra ţesutul creierului
5 mari mistere ale creierului uman
Anomalii cerebrale observate în creierul bolnavilor de sindromul oboselii cronice (FOTO)