În urma cercetării, specialiştii au ajuns la concluzia că simţul olfactiv al vânătorilor-culegători este superior celui al persoanelor din aşezări permanente. Conform Independent, studiul actual se bazează pe o cercetare anterioară în care a fost descoperit că oamenii din tribul Jahai din Malaezia au un mod complex de a înţelege mirosurile, demonstrat prin numărul de cuvinte pe care îl folosesc pentru diferite mirosuri.
Profesorul Majid şi colaboratorii săi din cadrul Universităţii Lund din Suedia au decis să studieze două grupuri distincte de indigeni din peninsula Malay, tribul Semaq Beri şi Semelai.
Oamenii din tribul Semelai sunt horticultori şi cultivatori ai orezului, în timp ce oamenii din Semaq Beri şi Jahai sunt vânători-culegători. Deşi trăiesc într-un mediu similar şi au un limbaj apropiat, cercetătorii au încercat să descopere dacă stilul de viaţă diferit are un impact asupra modului în care înţeleg mirosurile.
Cercetătorii au testat abilitatea de numire a culorilor şi mirosurilor a 20 de oamenii din tribul Semaq Beri şi 21 din tribul Semelai. La fel ca cei din tribul Jahal, vânătorii-culegători Semaq Beri aveau abilitatea de a numi cu rapiditate mirosurile, în timp ce agricultorii din tribul Semelai întâmpinau dificultăţi în numirea mirosurilor.
Pentru persoanele din tribul Semaq Beri, mirosul este un aspect atât de important încât dacă un frate şi o soră stau prea aproape este considerat incest deoarece mirosurile celor doi se combină.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: