Organismele noastre tratează dieta occidentală ca pe o infecţie extrem de periculoasă
Şoarecii hrăniţi timp de o lună cu echivalentul unei diete fast-food, bogată în grăsimi saturate, zahăr şi sare, fără legume, fructe sau fibre, au avut un nivel mai ridicat de celule imunitare în organism, acelaşi ca în cazul unei infecţii, scrie Science Alert.
Mai mult decât atât, efectele acestui tip de mâncare persistă pe un termen foarte lung.
Creşterea numărului de celule albe (granulocite şi monocite) a indicat că anumite gene responsabile pentru generarea celulelor imunitare au fost activate de dietă. Acest aspect este important întrucât se ştie din studiile anterioare că genele au o memorie care le face să „ţină minte” atacurile biologice şi să producă în mod constant granulocite şi monocite. Altfel spus, odată ce corpul a început să reacţioneze la o dietă de tip fast-food, întoarcerea la o dietă sănătoasă poate să nu fie suficientă pentru a produce schimbări în producerea celulelor imunitare, cel puţin nu într-un timp scurt.
Atunci când şoarecii s-au întors la o dietă sănătoasă bazată pe cereale, inflamaţia a dispărut, dar reprogramarea genetică ce făcea ca organismul să fie mai sensibil la viitoarele atacuri a rămas. „După o infecţie, apărarea corpului rămâne într-o stare de alarmă pentru a răspunde mai rapid la noi atacuri”, a afirmat Eicke Latz, unul dintre cercetători.
Dacă acest studiu e valid şi fenomenul are loc şi la oameni şi acelaşi tip de reacţie se întâmplă şi în corpurile noastre, este o dovadă în plus cu privire la legătura dintre o dietă nesănătoasă şi maladii precum diabetul de tip II, obezitate şi probleme cardiace.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cea mai bună dietă din lume prezintă un nou beneficiu: ajută memoria!
Dieta-minune cu mere: slăbeşti patru kilograme în doar cinci zile
Ce ingrediente trebuie introduse în dietă pentru a avea o viaţă sexuală uimitoare