Savanţii de la Astrogeology Science Center din Arizona au descoperit pe Planeta Roşie opt astfel de trăsături geologice cu pante foarte abrupte (numite şi escarpe), iar analizele au scos la iveală că acestea ascund gheaţă extrem de groasă chiar sub suprafaţă, scrie Washington Post.
Cercetătorii susţin că acestea vor fi o ţintă bună pentru explorările viitoare.
Se ştia deja că pe Marte există gheaţă, dar nu se ştia cantitatea, care, în urma noului studiu, este mai abundentă decât se credea anterior.
Descoperirea s-a putut realiza cu Mars Reconnaissance Orbiter, care a cartat suprafaţa mai detaliat ca studiile anterioare. Colin Dundas, autorul studiului, împreună cu colegii săi, au reuşit să observe cu ajutorul noilor hărţi, zonele în care gheaţa este expusă.
De asemenea, cercetătorii aveau indicii cu privire la existenţa gheţii, pentru că anumite zone de pe Marte au o tentă albăstruie.
Proximitatea gheţii o poate face accesibilă pentru roboţi care pot analiza gheaţa in situ. La fel ca pe Terra, unde calotele glaciare sunt o fereastră în trecutul planetei, gheaţa de pe Marte poate „povesti” istoria climei şi a evenimentelor geologice de pe Marte în urmă cu milioane de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta
Curiosity face o nouă descoperire uimitoare pe Marte – VIDEO
Directorul NASA crede că singura şansă pentru salvarea speciei umane este colonizarea planetei Marte