Chimiştii au descoperit o explicaţie plauzibilă a apariţiei vieţii de pe Pământ
Experimentele acestora, prezentate în publicaţia Nature Communications, demonstrează că principalele reacţii chimice ce susţin viaţa din prezent au avut loc în urmă cu patru miliarde de ani. ”Dacă ne concentrăm atenţia asupra fenomenelor chimice, întrebările privind existenţa vieţii devin mult mai simple,” a declarat profesorul de chimie Ramanarayanan Krishnamurthy.
Phys notează că pentru acest studiu Krishnamurthy şi colegii săi şi-au concentrat atenţia asupra reacţiilor chimice ce duc la producerea ciclului acidului citric. Orice organism aerob, de la păsările flamingo la fungi, se bazează pe ciclurile acidului citric pentru eliberarea energiei stocate în celule. În studiile anterioare, specialiştii au luat în considerare faptul că vietăţile utilizau în urmă cu miliarde de ani aceleaşi molecule pentru obţinerea ciclului acidului citric precum cele din prezent. Problema, susţine Krishnamurthy, este că aceste molecule biologice sunt extrem de fragile, iar reacţia chimică nu ar fi existat în primele miliarde de ani ale existenţei Pământului.
În cadrul studiului, specialiştii au propus teoria conform căreia un ciclu non-biologic denumit ciclul HKG şi ciclul acidului malonic au fost combinate pentru realizarea unei versiuni primordiale a ciclului acidului citric. ”Chimia a fost aceeaşi pe parcursul anilor, doar natura moleculelor s-a schimbat,” a declarat Krishnamurthy. ”Moleculele au evoluat în timp în funcţie de necesităţile biologice,” a adăugat el.
”Metabolismul modern are un precursor, un model non-biologic,” a declarat Greg Springsteen, profesor de chimie din cadrul Universităţii Furman.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: